Реклама / Ads
12| 6002 |25.03.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Русия ни притиска за "Белене" - иска 8 млрд.евро

.
Проектът за строителство на АЕЦ „Белене“ в България е напълно готов и никакви външни фактори, ако оставим настрана „политическите емоции“, не могат да му повлияят кардинално. Това заяви изпълнителният директор, отговарящ за ядрения енергиен комплекс в „Росатом“, Кирил Комаров.
 

Той направи това изказване на разширено заседание в Държавната дума на депутатската група за сътрудничество с българския парламент. Комаров подчерта, че проектът за строителство на атомната централа е изгоден както за Русия, така и за България. Той съдейства за укрепването на деловото и стратегическо сътрудничество между двете държави.

Едновременно с това Комаров призна, че преговорите вървят трудно, защото страните не могат да се договорят все още за цената.

„Но ние искрено се надяваме, че в кратки срокове ще бъдат приети всички необходими решения и тази година ще създадем проектна компания и ще започнем да строим“, каза той. За добрите перспективи пред проекта говори големият интерес към него на българските компании. „Към днешна дата – това е най-големият инвестиционен проект за България. Общата стойност на проекта е 8 милиарда евро – това е колосална инвестиция в икономиката на страната като цяло. Само строителството ще създаде 5000 допълнителни работни места. За периода на строителство България, според прогнозите, ще получи най-малко 1 милиард евро“, подчерта Комаров. Той отбеляза, че атомната станция в „Белене“ ще разполага със системи за безопасност, които могат да издържат всякакви екстремни ситуации.

Твърдението на „Росатом” предполагам, че е част от манипулациите, които се извършват във връзка с натиска, който трябва да бъде оказан в преговорния процес с България. Това каза пред журналисти Валентин Николов от ГЕРБ. Така той коментира обявената цена от „Росатом” за строителството на АЕЦ „Белене” в размер на осем милиарда евро.

Николов посочи, че в меморандума за строителството на АЕЦ „Белене”, който трябва да бъде изготвен от двете страни, е написана цената от 6,28 млрд. евро. „Това е цената, която не може да надвишава АЕЦ „Белене”. Още 800 млн. евро са предвидени за изграждане на инфраструктурата. Така че се получава цената от 7,1 млрд. лв. Ескалационната добавка, която включва и инфлацията, е включена в тази цена от 6 млрд. евро”, заяви Николов. Той посочи, че преди да бъде подписан меморандумът трябва да се подпише договорът с консултанта на проекта.

За разлика от българското правителство „Росатом” са казали точни данни пред руския парламент, каза от своя страна съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

Според него има риск кабинетът „без да му мисли много” да подпише и да натовари поколения българи с огромни разходи. Според него правителството ще избърза с подписването преди Европейската комисия да преразгледа на ниво ЕС изискванията към сигурността за атомните централи и приемането на новите критерии. „Аз смятам, че няма да изчака, а напротив ще бърза преди да се приемат тези изисквания”, заяви Димитров. Той заяви, че винаги се обявява първоначално една относително ниска цена, след което се обявяват неочаквани и непредвидени разходи. „Ако видите строежът на повечето централи по света, точно така се случват нещата. Те не смятат разходите по включване в енергийната система”, посочи Димитров. По думите му това е огромен разход.

Парламентарната група на Синята коалиция настоява да бъде замразено строителството на АЕЦ „Белене“ до налагането на задължителни европейски изисквания за сигурност и безопасност на ядрената енергетика. Това се посочва в декларация на „Синята коалиция“, прочетена от съпредседателя на парламентарната група Иван Костов.

Костов заяви, че след трагедията в Япония, Германия е затворила седем свои централи, САЩ правят оценка за надеждността на своите ядрени технологии, Франция и Испания са разпоредили спешна проверка на всички свои ядрени централи, в Италия са спрели изпълнението на правителствената програма за развитие на ядрената енергетика.

Синята коалиция поиска избраният от правителството консултант HSBC да се съобрази с бъдещите стандарти за безопасност на ядрените централи.

Синята коалиция настоява, едва след като бъдат изяснени причините за ядрените катастрофи, да се реши бъдещето на АЕЦ „Белене“ и то след референдум.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5785 |23.03.2011 Вдигаме "Белене" с френски турбини? . 11| 5528 |17.03.2011 Трайков: Няма споразумение с Русия . 11| 6133 |15.03.2011 Йотингер подкрепи Трайков за проекта "Белене" . 18| 5090 |13.03.2011 Тр. Трайков: Не можем да се споразумеем с Русия за Белене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads