Реклама / Ads
54| 17786 |03.03.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Русия свали цената на газа по принуда, а не заради 3 март и Теменужка

.
40.3% ще е по-ниска цената на руския природен газ за България със задна дата от август миналата година. С това се похвалиха на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, енергийният министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на ”Булгаргаз” Николай Павлов.
 

Договорът с подписите на на руската газова компания е получен днес.

 

Хората във властта много обичат да се хвалят. Особено ако им падне подходящ повод. Такъв очевидно е намалената цена на газа и 3 март.

 

От два дни Борисов подгрява: "Очаквайте добра новина". И ето я - пада цената на газа от Русия. За да подсили ефекта, премиерът "откри" връзка с Трети март. Подчерта и добрата работа, която свършило правителството в тази посока. Това просто не е вярно, а и няма нужда от патетика. Цената можеше да падне още на миналия Трети март, ако Теменужка и компания си вършеха работата както трябва. Стана чак сега и това не е добра новина.

 

Дори на 3 март, когато празнуваме освобождението, е редно да се казват нещата каквито са. Най-вече на 3 март, защото, нали, сме станали свободни хора и можем да говорим свободно. Кабинета трябваше да свърши тази работа отдавна, както направиха другите държави, но я свърши чак сега, с активната намеса на ЕК.

 

Много отдавна, още преди година и половина "Газпром" бе изправен пред риск да бъде санкциониран за нарушаване на антимонополната политика. Именно заради случаи на монополизъм Европейската комисия стартира разследване срещу руския газов гигант. Предмет на разследването са злоупотреба с господстващото му положение на източноевропейския газов пазар. Това разследване стартира за втори път след като България обяви, че нищо не се е променило в Москва по отношение на цените за газта към София.

Делото, известно като AT.39816, за доставяне на газ в Централна и Източна Европа, отдавна е част от дневния ред на Комисията.

 

Българският държавен доставчик на газ "Булгаргаз" се реши най-сетне, преди осем месеца, да поиска Комисията да възобнови антитръстовите производства срещу "Газпром"поради неизпълнение на едно от най-важните обещания на руската компания. Става дума за ангажимента на "Газпром" да адаптира руските цени за газ към средните пазарни цени в ЕС, което даде основание на Еврокомисия да прекрати случая.

 

На 24 май 2018 г. Европейската комисия, представлявана от тогавашния зам.-председател по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестагер, приключи антитръстовото си разследване срещу "Газпром". То продължи 7 години и завърши без санкции за глоба, но при задължително условие - руската компания да намали цените и да спре усилията за предотвратяване на достъпа на конкуренцията до източноевропейския пазар.

 

Разследването се отнасяше до злоупотреби на "Газпром"с доминиращото си положение на газовите пазари в България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия. В хода на делото ясно бяха определени пазарните цени на природния газ в Европа. Това са цените на континенталните хъбове, както и средните гранични цени за Германия, Франция и Италия.

 

Българското искане за предоговаряне на цените бе изпратено в началото на август миналата година, а крайният срок за постигане на споразумение между двете страни изтече, без да има реален резултат. Това стана през декември 2019 г., а другите споменати по-горе страни вече бяха предоговорили цените с „Газпром“.

 

Истината е, че преговорите между "Булгаргаз" и "Газпром" през последната половин година може да са били интензивни, но неуспешни. Според запознати протакането е било от руска страна, но затова е спомогнала и нашата слаба активност.

 

Междувременно Европейската комисия публикува официални данни за граничните цени на природния газ през четвъртото тримесечие на 2019 г. От редовния доклад на Комисията стана ясно, че седем от осемте държави по антитръстовото разследване вече са получили намаление на цените на доставките си от "Газпром" още през третото тримесечие. България остана единствената, която не е получила такова. До 3 март 2020 г.

 

Българският газов сектор не се сблъсква за първи път с нежеланието на "Газпром"да преговаря оперативно за условията на търговия. През десетилетията тези искания редовно срещат отпор от Москва, най-вече заради факта, че почти 100% от потреблението на природен газ в страната се осигурява от Русия.

 

Нещата се промениха, когато миналата година "Булгаргаз" внесе 500 млн куб. м. от други доставчици на по-ниски цени. За сравнение общото годишно потребление на страната се оценява на 3 милиарда кубически метра. Освен това се очаква един милиард кубически метра да бъде внесен от Азербайджан през Южния газов коридор, когато през втората половина на 2020 г. интерконекторът Гърция-България бъде пуснат.

 

България има планове да внася руски газ от Турция, по "Балкански поток", продължение на газопровода "Турски поток", доставящ руски газ до европейската територия на Турция под Черно море. Газът ще отиде и по-далеч до Сърбия, Унгария и Австрия, а България планира да използва част от газа за собствена консумация.

 

Добрата новина ще е наистина добра, когато бъде разбит монопола на руския газ в България и цените се определят от пазара. В тези преговори и действия няма емоции и „вечна дружба“, а сметки и национални интереси. Факт е, че цената пада с 40%, както е факт, че сме отново последни. Теменужка толкова може…

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6492 |12.02.2020 Таско Ерменков: Ще се повиши цената на тока и това е неизбежно . 6| 5349 |14.01.2020 До 10% скача цената на хляба? . 23| 9491 |03.01.2020 Енергиен експерт: ”Балкански поток” ни е наложен от Русия, крие рискове за националната сигурност . 22| 13114 |30.09.2019 Полша купува 32 „космически“ изтребителя Ф-35, САЩ неочаквано смъкнаха цената /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads