Реклама / Ads
16| 7847 |09.06.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Руските медии: България рискува да остане без газ!

.
Руският газов гигант „Газпром” продължава да не коментира информацията за замразяването на проекта за строителството на газопровода „Южен поток”. В неделя българският премиер Пламен Орешарски нареди спирането до провеждане на консултации с ЕК. По думите му, работата се преустановява във връзка с искане от страна на ЕК. Очаквано темата е водеща за руските медии.
 

В случай на замразяване на проекта, Русия ще може да си спести огромни инвестиции, което в условията на замиране на икономическия ръст ще бъде единствено в нейна полза в макроикономически план. В същото време ЕС ще загуби от подобни действия много повече, отбелязват експерти. Ударът на ЕС ще падне не само върху „Газпром”, но и върху няколко европейски компании: учредители на „Южен поток” освен „Газпром” (с 50-процентен дял), но и италианската Eni с 20%, германската Wintershall (15%) и френската EDF (15%). Пострадалите обаче ще бъдат много повече, тъй като много други международни компании ще доставят оборудване за проекта.


Neftegaz.ru, Русия: Силен ход на ЕС - България в крайна сметка спря проекта „Южен поток”

На 8 юни стана известно, че България все пак може да спре работата в рамките на проекта за строителство на магистралния газопровод „Южен поток”. Това заяви премиерът Пламен Орешарски. Това е извънредно силен ход на ЕС. И България не е задействана случайно в него. Именно по нейна територия ще преминава най-дългият и най-капиталоемкият участък от газопровода - с дължина 541 км от брега на Черно море до границата със Сърбия. Като се прибави към това 362 км дублиращ газопровод, газопровод с дължина 59 км до газо-разпределителната станция в Провадия, приемният терминал Паша Дере, 3 компресорни станции, това е апетитна хапка, коментира руското онлайн издание Neftegaz.ru.

Засега не става дума за окончателно спиране на проекта. Работата е преустановена за провеждането на консултации с Европейската комисия. По-рано ЕК уведоми България за несъответствие с нормите на ЕС при провеждането на конкурси за избор на подизпълнител и оператор на българския участък от „Южен поток”. Нормите касаят трития енергиен пакет, които не разрешават добиващите компании да бъдат собственици на магистралните газопроводи.

Ако за Русия е в реда на нещата, когато търговете се печелят от успешни бизнесмени, включително от обкръжението на Владимир Путин, то в ЕС това може да предизвика негодувание. Когато стана известно, че Стройтрансгаз Консорциум, в чийто състав влизат Стройтрансгаз и българската Gazproekt Jug AD, е победител на търга за строителството на газопровода в България, въпреки че в него участваха 11 компании от различни държави – това предизвика повишения интерес на ЕК. Всъщност, именно дължината на българския участък по-рано правеше България глуха към исканията на ЕК. Там ще се вложат много пари, което би позволило създаването на много работни места.

„Российская газета”: Американците спряха „Южен поток” в България

Работата по проекта „Южен поток” в България е преустановена, заяви в неделя българският премиер Пламен Орешарски след среща със сенатори от САЩ. По думите му, проектът ще получи продължение единствено след като София отстрани всички забележки от страна на Брюксел, пише „Российская газета”. До последния момент българското правителство отблъскваше опитите на Европейската комисия да спре „Южен поток” напълно успешно.

От страна на премиера, министъра на икономиката и енергетиката идваха непрекъснати уверения за важността на строителството на тръбопровода за България. Но визитата на тримата американски сенатори Джонсън, Мърфи и Маккейн нагледно демонстрира, че доларът командва европейската политика. Всичко, за което София възнамеряваше да се договори с Брюксел, просто е прокарано от американците. „Има безпокоящи за нас въпроси, свързани с „Южен поток” и ние искаме да видим минимално участие на Русия в този проект”, каза сенатор Маккейн и призова София да не работи с организации, зависими от Русия.

ПРАЙМ: Русия, Украйна и ЕС ще предприемат още един опит да се договорят за нова цена на газа за Киев и погасяването на украинския дълг

Представители на Русия, Украйна и ЕК ще предприемат още един опит да се договорят за погасяването на дълга на Киев за газ и да определят цена за бъдещите доставки, предава агенция ПРАЙМ. Това ще бъде петият кръг на тристранните преговори за газа с участието на министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, украинския министър на енергетиката Юрий Продан и еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Не е изключено в кулоарите на тези консултации между Русия и ЕК да се състои обсъждане на ситуацията около газопровода „Южен поток”, чието строителство в неделя бе преустановено от София под натиска на Брюксел и Вашингтон.

„Нефт России”: „Газпром” засега не коментира преустановяването на работата по „Южен поток”

„Газпром” засега не коментира появилата се в българските медии информация за преустановяването на работата в рамките на проекта за строителството на газопровода „Южен поток”, съобщава руското онлайн издание „Нефт России”. В неделя премиерът на страна Пламен Орешарски е наредил спирането на работата в рамките на проекта за строителството на газопровода за провеждане на консултации с ЕК. По думите му,работата се преустановява във връзка с искане от страна на ЕК. Допълнителни решения ще се вземат в зависимост от консултациите с Брюксел.

„Не коментираме информацията за България”, съобщи официалният представител на „Газпром” Сергей Куприянов. Той се затрудни да отговори дали въпросът ще бъде повдигнат в хода на срещата на 9 юни в Брюксел, но отбеляза, че най-вероятно той няма да се обсъжда на тристранните преговори, тъй като не касае украинската страна. Поредната среща Русия-Украйна-ЕС за газовия спор ще се проведе на 9 юни в Брюксел.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8569 |31.05.2014 Файненшъл таймс: България - фронт заради "Южен поток" . 2| 6319 |30.05.2014 Източна България с полети за Истанбул . 36| 10176 |28.05.2014 Руснаци изкупиха Източна България . 27| 7505 |28.05.2014 Барозу: ЕК взима мерки срещу България заради „Южен поток”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads