Реклама / Ads
0| 5171 |03.06.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Руските туристи спасяват сезона

.
Българско Черноморие Източник: Вяра Йовева
26% братушки повече в морските ни курорти. Всяка четвърта виза, издадена у нас, е за жител на Москва.
 

От началото на годината са издадени приблизително 26% повече визи за руски туристи у нас спрямо предходния период на миналата година. Това отчете консулът ни в Москва Николай Панайотов. Според туроператори вече трети месец се наблюдава постоянен ръст в записванията от страна на руснаци, които желаят да прекарат ваканцията си у нас. Това настъпление се случва след мъчително очакване преди сезона, тъй като записванията закъсняха с около два месеца спрямо предишни години, и множество прогнози за катастрофален спад.

Един от големите проблеми за руския пазар бяха визовите трудности, които предизвикаха поредица от конфликти между руски туроператори и нашето външно министерство. По време на официалната пресконференция на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) в Москва, след изложенията МИТТ и Интурмаркет през март, туристически агенти и журналисти аплодираха правителствените решения, взети с цел облекчаване на всички процедури по издаването на визи. Тогава Анатолий Ярочкин, председател на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация, каза за „Монитор", че целият руски пазар се свива с 20% и затова само от способността на бизнеса зависи как пътуващите ще бъдат привлечени.

При създадените визови облекчения децата между 6 и 18 години, които пътуват организирано, не плащат виза, а също и техните ръководители. Хлапетата до 12 години не плащат за виза, ако почиват с родителите си в една стая. Ако хлапето пътува само с един възрастен, таксата му е 50% по-ниска от преди. Срокът за издаване на виза спада от 10 на 4 дни за стандартна и от 3 дни - на 48 часа за бърза. Собствениците на имоти у нас веднага получават визите си направо от консулския отдел за тригодишен период, а техните приятели също получават визи само срещу покана от собственика. От идната седмица отпада и таксата от 11 евро, събирана на човек от изнесения визов център.

Според статистиката на нашето МВнР всяка трета виза, издадена у нас, е за руски посетител, а всяка четвърта е за жител на Москва. По информация на руската агенция „Туринфо", рейтингът на българското консулство за една година е скочил от 24-то на трето място.

Допълнително удобство за руските гости са редовните линии на националния превозвач България ер от Бургас и Варна към Москва.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5735 |29.05.2009 Туристите у нас харчат най-много за храна . 0| 5452 |29.05.2009 Руските туристи ограничават пътуванията си зад граница . 1| 5316 |24.05.2009 Откриват сезона в Иракли на 13 юни . 0| 5292 |23.05.2009 Туристическият сезон в Каварна стартира на 1 юни с концерт на Емир Костурица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads