Реклама / Ads
11| 7695 |26.08.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Руснаци бягат от България в Дубай и Турция

.
Руският купувач на недвижими имоти движи пазара край морето вече години наред. Оказва се обаче, че кризата в Украйна и поевтиняването на рублата накараха братушките да се отдръпнат от жилищата в България, пише.Турция и Гърция са на път да изместят България като топдестинация за покупка на имоти от рускоговорещи клиенти.
 
Вълната от братушки, които са си купили жилище у комшиите, нараства правопропорционално на спада й у нас. Към двете държави се насочват предимно по-малко заможните руснаци, които в момента са и основната клиентела по нашето море. Това показват наблюденията на брокерите, които работят с ваканционни имоти. "Позициите на България като водещ пазар за ваканционни имоти в Русия постепенно се измества бавно в посока на Крим, Турция, Гърция и други екзотични дестинации предимно в Азия - Дубай, ОАЕ", казва Чавдар Караджов, управител на "Первая линия недвижимость" и член на управителния съвет на "Сдружение брокери на имоти".

Според него в момента на родния пазар са останали предимно братушки с по-скромни финансови възможности. Богатите им съграждани предпочитат да харчат парите си в Западна Европа и купуват имоти предимно във Великобритания, Германия, Франция, Испания. Първата вълна на богати руснаци, които търсеха имоти у нас, отмина, потвърждава и Татяна Одарук от морския офис на "Арко недвижими имоти". Тя отчита и известен спад на реално сключените сделки. Обяснението й е, че причината може да се търси в събитията в Украйна и икономическото ембарго, наложено от страна на Евросъюза към Москва.

Обезценяването на руската валута също е в ущърб на нашия пазар на имоти, коментират брокерите. Преди около два месеца стана ясно, че търсенето на български имоти в най-популярната руска търсачка яндекс.ру е спаднало между 30 и 35%. Очакваме това да се отрази и върху реално сключените, пише "Стандарт".

Данните показват, че задържане в продажбите се регистрира главно при ваканционните имоти, а не толкова при градските. Тенденцията руснаци да си купуват жилище за постоянно живеене у нас продължава. "През последната година и половина рязко нарасна броят на рускоговорещите клиенти, които приемат България за втори дом", казва Чавдар Караджов. Анализът на компанията му показва, че има трайна тенденция към закупуване на недвижими имоти в нашите черноморски градове, морски и планински курорти с цел постоянно пребиваване. Търсят се основно не много големи жилища при бюджет от около 35 - 45 000 евро за двустаен апартамент по Черноморието и около 30 000 евро за същия в Банско и останалите планински курорти. Има раздвижване и в посока на запитвания за неголеми къщи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7690 |05.08.2014 Откриха първия банкомат за биткойни в България . 1| 6245 |20.07.2014 България с 9 туристически района . 0| 5196 |05.07.2014 Fitch потвърди кредитния рейтинг на България . 6| 5885 |26.06.2014 България настоява ЕК да продължи диалога с Русия за Южен поток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads