Реклама / Ads
8| 5772 |20.06.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Съдбата на "Бургас-Александрополис" ясна до седмица

.
Тази седмица България ще реши съдбата на проекта за строителство на петролопровода „Бургас-Александруполис“, пише руският в-к „Коммерсант”.
 

Проектната компания „Транс-Болкан Пайплайн” е подала алтернативния проект в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) още преди месец. В момента се събират позициите на всички заинтересовани министерства, с цел определяне на окончателната оценка за влиянието върху околната среда.

Българските власти, опозицията и екоорганизации настояват за използването на по-безопасни материали, а миналата седмица руският министър на енергетиката Сергей Шматко заяви, че имайки предвид сегашната позиция на правителството, скоро едва ли ще има напредък по проекта.

Все още не сме готови с оценката на новия проект. До края на тази седмица обаче ще имаме ясен отговор и той ще бъде оповестен, каза зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева, цитирана от Всеки ден.

Тя не се ангажира с лична оценка за проекта, а залага на оценката на експертите, които работят по него и могат да коментират дали новият вариант е по-добър или по-лош, обясни Манева.

От Министерството на финансите също се въздържат от коментар на този етап, тъй като предпочитат да изчакат оценката на МОСВ.

От „Транс-Болкан Пайплайн” вече са преразгледали по-ранната концепция от 2009 година. След поредица от консултации с българските органи по опазване на околната среда, както и с другите компетентни институции, първоначалният проект е бил допълнително подобрен и разработен по-подробно, като са дефинирани и всестранни мерки за смекчаване на въздействието върху околната среда. В резултат на това, от компанията са стигнали до заключението, че рисковете за „Натура 2000″ ще бъдат на приемливо равнище, тъй като ще се осъществяват подобаващи мерки за контрол.

Запознати обаче твърдят, че експертите от ведомството на Нона Караджова не са били удовлетворени и от новия вариант на проекта. По думите им едва ли тази седмица ще има окончателно решение по проекта.

Изданието кометира още, че от момента на предаване на проекта под личния контрол на министъра на финансите България не е внесла нито евро в бюджета на проектната компания и вече дължи над 7 милиона евро на руски и гръцки акционери. София се надява да избегне исканията на партньорите си за сметка на отрицателен резултат на екологичната оценка, коментира изданието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6521 |25.02.2011 Москва зачеркна "Бургас-Александрополис" . 4| 6485 |16.12.2010 Неплатени сметки замрaзяват "Бургас-Александрополис" . 3| 7159 |09.12.2010 Гърция поиска "Южен поток" и "Бургас-Александрополис" . 2| 5416 |14.07.2010 Кабинетът реши - още 150 хил.лв. за "Бургас-Александрополис"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads