Реклама / Ads
2| 5770 |18.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Съдебен процес грози България заради АЕЦ"Белене"

.
Руската компания “Атомстройекспорт“, която има договор с българската НЕК за изграждането на АЕЦ “Белене”, който изтича през септември 2010 г., е готова за съдебно дело с българската държава. Това съобщава чешкото издание E15.cz, цитирано от БГНЕС.
 

Компанията, която не коментира по-нататъшните си действия, вече е сключила договор с американската юридическа фирма Sidley Austin LLP, специализирана в такива спорове и спечелила няколко съдебни процеса между инвеститори и правителства.

Припомняме, че в началото на май премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството възнамерява да замрази строителството на “Белене” докато не бъде намерен реален инвеститор, който би желал да финансира този процес. Нашата страна за момента няма пари за плащането на атомния реактор, заяви тогава той и подчерта, че  АЕЦ “Белене” ще бъде финансирана само от европейски инвеститор.

В края на миналата година от участие в доизграждането на АЕЦ “Белене“ се отказа германската компания RWE. През април тази година Русия предложи да се инвестират в проекта 2 милиарда евро в замяна на дял от атомната централа, но българското правителство до момента не е взело решение по този въпрос.

Проектът в Белене стартира в началото на 2007 г. “Атомстройекспорт“ трябва да изгради два блока ВВЕР-1000, аналогични на тези, които работят в АЕЦ “Темелин“. Междувременно “Атомстройекспорт“ се насочи към Турция, където бе подписан договор за изграждането на четири блока на АЕЦ за 20 милиарда долара.

В началото на май стана ясно, че Сърбия проявява интерес към изграждането на АЕЦ “Белене“ в България. “Сръбското участие в този проект ще бъде поне за 100 млн. долара”, съобщиха сръбските медии. Няколко дни по-късно сръбският министър на енергетиката Петър Шкундрич покани компании от Китай да участват в строежа на АЕЦ „Белене” в България, в който Сърбия се очаква да участва заедно с българския партньор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5132 |13.05.2010 Трайков представя България в Любляна . 3| 4720 |13.05.2010 България без акредитация да продава емисии . 1| 5260 |04.05.2010 МВФ одобри доклада за България . 1| 6098 |29.04.2010 "Гръцката зараза" заплаха за България?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads