Реклама / Ads
6| 19019 |29.03.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Сагата с “Горубсо-Мадан” приключи, парите за “ОЦК – Кърджали” неясни

.
В сряда вечерта е била подписана сделка за "ГОРУБСО – Мадан" между Валентин Захариев и Николай Вълканов, но няма информация за параметрите й. Това съобщи председателят на федерация "Металици" в КНСБ Васил Яначков, цитиран от пред Mediapool.
 

Преговорите са продължили в сряда между досегашния собственик и кандидата за затъналото в дългове предприятие, след като във вторник вечерта бяха прекъснати без двете страни да са се разбрали. Тогава не се състоя и предвидената пресконференция на Захариев. Тя е насрочена за днес.

 

Сделката обаче не носи разрешение на проблемите на работниците в другото предприятие на Захариев – "ОЦК Кърджали", отбеляза Яначков. Работниците в завода протестират заради неизплатени заплати. На този етап не виждаме възможности за изплащане на дължимите възнаграждения, каза той и припомни, че в разговор с протестиращите собственикът на ОЦК е обяснил за важността на сделката за "ГОРУБСО – Мадан". Пари от сделката са щели да послужат за покриване на задълженията към работниците.

 

В четвъртък протестите на работещите в ОЦК продължиха сутринта с блокиране за час на пътя за Хасково, предаде БНР. Образуваха се дълги колони от чакащи коли, но шофьорите не протестираха. Няколко пъти маталурзите обикаляха по пътя край завода, скандирайки "И преди, и сега, всичко е лъжа" и "Не те искаме, Захариев". 


Следобед работниците продължат да внасят искове в съда срещу Валентин Захариев за неизплатените с месеци заплати. Сумите се движат между 1000 и 2000 лева на работник.  


По същото време БСП в Кърджали обяви, че приватизацията на завода и придобиването му от Валентин Захариев е била извършена по престъпен начин. Дружеството е било продадено преди десет години на работническо-мениджърски екип, а след това без знанието на 800 работници акционери акциите им са били продадени на СИБанк, която от своя страна ги препродала на Валентин Захариев. След това работниците са били възмездени с по 1.50 лева за акция, като същевременно пазарната цена на акция е била 30 лв.

 

Подобна информация изнесе в сряда и лидерът на ДСБ Иван Костов. А от БСП в Кърджали обещаха да сезират прокуратурата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 7049 |29.03.2012 Комерсант: “Росатом” загуби България . 0| 6875 |28.03.2012 Наближават годишните награди на Recommended Agency Register . 24| 16183 |28.03.2012 Овчаров за "Белене": По-добре ужасен край, отколкото ужас безкрай . 3| 7478 |27.03.2012 Т. Младенов: Има съмнения за водене на ОЦК-Кърджали към умишлен фалит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads