Реклама / Ads
2| 6600 |29.09.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Самозвани доктори "лекуват" безнаказано

.
Чакръкчии, екстрасенси, народни лечители и всякакви терапевти, които твърдят, че лично звездите им говорят, увреждат пациенти безнаказано. Самозваните „доктори” са близо 1300, от които няма нито един осъден.
 

Това съобщиха специалисти от Националния център за обществено здраве и анализи. В него са регистрирани 136 лечители, като тяхната дейност се наблюдава от специалистите на центъра, съобщава "Монитор". От тях 100 са лекари, завършили и курс по хомеопатия, а останалите са медсестри и рехабилитатори с тапии за нетрадиционни методи на лечение.

На практика обаче хората, афиширащи се като екстрасенси, биоенерготерапевти, чакръкчии и всякакви други, които владеят магиите на природата, са поне десет пъти повече. Това означава, че у нас на медици се правят не по-малко от 1300 самозванци. Нито един от тях няма завършено медицинско образование.

Те церят, без да имат елементарни познания за човешкото тяло и процесите, които протичат в него, коментираха от центъра за обществено здраве. За да практикуват, трябва да преминат между 200 и 300 часа по обща анатомия и санитарни грижи към някой от медицинските университети в страната. Към момента обаче нито едно от висшите учебни заведения не е изготвило програма, по която да ги обучава, въпреки че изискването е въведено още преди седем години с изменение в Закона за здравето, обясниха от Сдружението на природолечителите в България.

Лекари ще минават специален курс на обучение по нова специалност - мануална медицина, която вече се практикува в Европа. Обучението им ще бъде 300 часа, съобщиха междувременно от Александровска болница, която организира специална международна конференция по тези проблеми през октомври.

По време на форума ще бъдат създадени общи европейски стандарти по мануална медицина, които занапред ще трябва да бъдат спазвани от всички лекари, преминали курс на обучение и искащи да практикуват поставянето на диагнози по метода на т.нар. мануална терапия, упражнявана още от Хипократ и Гален.

Мануалната медицина лекува доброкачествените механични нарушения на ставите и гръбнака. Това се отнася за доказани с изследвания дископатии, лумбаго, радикулити, някои типове главоболие, дискови хернии,както и болки в шията, гърба и кръста.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 6700 |02.04.2011 Доктори напират за работа в чужбина . 2| 5152 |25.08.2009 Доктори бъркат в държавната хазна . 0| 5585 |29.05.2007 Българи и чужденци от ЕС равноправни пред докторите по морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads