Реклама / Ads
13| 8256 |07.08.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Сърбия участва в АЕЦ "Белене"; Южен поток" минава през Димитровград

.
За България било без значение къде ще са тръбите, тъй като те и без това стигали до София, но така страната ни създала удобство на Сърбия. Президентът Борис Тадич заявил пред Бойко Борисов, че западната ни съседка ще се включи в строежа на АЕЦ "Белене".
 

"Газопроводът „Южен поток” ще минава през Димитровград.", каза пред “Фокус” министър-председателят Бойко Борисов, който снощи проведе среща със сръбския президент Борис Тадич в резиденция Евксиноград до Варна. Една от дискутираните теми между двамата е била енергийната. Премиерът Борисов и президентът Тадич са обсъдили от къде е по-добре да минава „Южен поток” дали през Димитровград или към Зайчер.

„Желанието им беше той да излезе на Димитровград. Затова на един етап от разговорите извиках заместник-министър Марий Косев. Така че и по тази тема се разбрахме”, каза министър-председателят. По думите му за сърбите било най-удобно и най-изгодно газопроводът да излезе на основания през 1947 година град с указ на Георги Димитров. Борисов подчерта, че за България мястото било без значение, защото така или иначе той идва до София. Това не е единствената услуга, която страната ни прави за Сърбия, след като правителството даде подкрепата си за влизането на западната ни съседка в Европейския съюз.

Малко след това сръбският вестник ”Блиц” цитира енергийния министър в страната Петър Шкундрич, който заяви, че участието на Сърбия в АЕЦ „Белене” в България все още е открито. И дори подчерта, че би било добре западната ни съседка да участва в проекта, тъй като Сърбия засега не планирала изграждането на свой АЕЦ, а българското предложение все още било анализирано от екипа му. „Би било добре, без значение какъв ще бъде процентът на нашето участие, тъй като ще подсигурим достатъчно чиста и евтина електроенергия”, казва в заключение Шкундрич.

"Сърбия ще участва в реализирането на проекта АЕЦ „Белене”, каза на свой ред премиерът Борисов отново пред Фокус. По време на срещата си с Тадич сръбският президент е казал твърдо "да" за инвестициите в българската електроцентрала. „Друго, което беше важно да се каже, е с колко процента и колко пари като акционерен капитал Сърбия ще участва в построяването на АЕЦ „Белене”. Защо казвам това под условие? Защото дори и тук Тройната коалиция използва една манипулация, тъй като договорът за двата реактора за АЕЦ „Белене” е 4 млрд. евро, но те не съобщават никога, че в тези договори има т.нар. инфлационен индекс и руската страна към този момент претендира за близо 2,8 млрд. евро индексация на цената от 4 млрд. Плюс, като се прибавят и 500 млн. евро на консултанта, плюс – инфраструктурата, плюс – ако има лихви по заем за останалата част, проектът става на съвсем друга цена. Виждате, че е по-вероятно да е между 6 и 7 млрд., а не това, което казва Станишев – 4 млрд. Така че остана, когато намерим и европейски инвеститори и стане ясно цялостното финансиране на проекта. Те(Сърбия) ще участват в зависимост от това колко пари имат, с толкова проценти. Но имаме твърдото "да” от президента им Борис Тадич”, каза премиерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5357 |05.05.2010 Сърбия дава рамо на АЕЦ "Белене"? . 0| 6326 |09.05.2008 Около 1000 фирми участват на пловдивския панаир . 0| 9164 |25.04.2008 22 български изби участват в изложението "Винотур" във Варна . | |30.11.-0001 България ще участва на най-голямата в света туристическа борса ITB Берлин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads