Реклама / Ads
5| 7359 |25.07.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Създадоха маски, убиващи коронавируса

.
Канадска фирма изобрети маски за лице, които убиват новия коронавирус за броени минути. От Университета в Торонто потвърждават, че маската неутрализира 99% от коронавирусите, съобщава Дойче веле.
 

Новият коронавирус се предава най-вече по въздуха - чрез капчици и аерозолни частици, които се отделят при кашляне, кихане и говорене. Затова ноенето на предпазна маска за лице е препоръчително не само в здравните заведения, а и в магазините, градския транспорт и на други места, където се наблюдава струпване на повече хора.


Изследвания от различни страни потвърдиха през последните месеци, че носенето на предпазна маска е спасило милиони от заразяване, а вероятно и хиляди хора от преждевременна смърт.


Сега обаче бяха изобретени маски, които не само предпазват от предаване на заразата, но и могат да неутрализират вируса, посочват редица германски медии. Няколко фирми представиха през последните дни своите маски, които убиват вируса за броени минути.


Канадската компания I3 Biomedical обяви, че е произвела маска за лице, която бързо убива коронавирусите. Щом Sars-CoV-2 докосне повърхността на предпазната маска, бива неутрализиран. Екип учени от университета в Торонто потвърждава, че повърхността на маската Triomed Active убива над 99% от коронавирусите. "И то само в рамките на няколко минути", се казва в прессъобщение на университета. Това е "благословия" за работещите в здравния сектор, казват учените. Според експерти от Хонконг, коронавирусът се задържа до седем дни на повърхността на обикновените хирургически маски.


Канадците обаче не са единствените, стигнали до този пробив. И учени от Техническия университет в Аахен, Германия, са изобретили съвместно със свои колеги от Свободния университет в Берлин маска за лице, която убива вирусите.

Те използват текстилни материали на швейцарската фирма Livinguard. За тези маски се казва, че в рамките на няколко часа могат да убият дори 99,9% от вирусите, докоснали се до повърхността им.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5746 |24.04.2016 Създадоха първото ”дрон кафене” . 20| 19061 |01.01.2016 Братя българи създадоха рентгенов лазер, който ще промени технологиите . 1| 5817 |12.12.2007 Асоциация за развитие на планината създадоха инвеститорите в туризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads