Реклама / Ads
4| 4656 |09.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

СДС бори кризата с 13 мерки

.
Създаване на национален антикризисен щаб от работодатели, синдикати, партии и други, както и намаляване на данъка на едноличните търговци от 15 на 10% и данък дивидент от 5 на 1% са само някои от 13-те мерки, които сините представиха в спешна икономическа програма, която ще спаси България от кризата.
 

Това обяви на пресконференция след заседание на НИС на СДС Мартин Димитров обяви 13-те мерки, без които според сините Бюджет 2010 няма да издържи.

Сред идеите на СДС са още увеличаване на банковите и разплащателни бонуси, например при плащане с банкова карта.
Друга мярка, която предлагат сините, е и Банката за развитие да отпусне 700-800 милиона лева за инвестиции до края на април.

Това ще влее свеж капитал на близо 1 400-1 600 предприятия и ще ги спаси от фалит, категоричен бе Мартин Димитров.
От партията критикуваха и указанията на НАП, касаещи малките и средни фирми.

По думите на лидера на СДС това ще докара до фалит малките и средни предприятия и е недопустимо те да бъдат карани да се осигуряват на 2-3 места, при положение, че няма доходи заради кризата.

СДС заявиха, че е недопустимо здравната вноска да се увеличава в условия на криза. Припомняме, вчера стана ясно, че на следващото заседание на МС ще бъде предложено здравната вноска да стане от 8 на 10 процента.

В отговор на въпрос Димитров коментира данните за увеличаване на износа. Той заяви, че това ще бъде само слабо утешение, когато излезе информацията за бюджетен дефицит, който според прогнозите на СДС може да достигне един милиард.

Запитан дали в такъв случай Дянков не е твърде голям оптимист с твърденията си за излизане от кризата през април, лидерът на СДС посочи: Един финансов министър трябва да е оптимист и не трябва да се среща с президента, за да запази своя оптимизъм.

Относно импийчмънта на държавния глава, лидерът на СДС с усмивка коментира, че тази тема не е била удостоена с голямо внимание на днешния съвет на партията.

Първанов иска да постави себе си в центъра на събитията и ние не искаме да му помагаме, допълни Димитров.
Все пак лидерът на СДС бе категоричен, че ако ГЕРБ инициират импийчмънт и дойдат да търсят подписите на СДС, ще ги получат.

Няма лошо тази процедура да бъде задвижена, но няма да допуснем Първанов да се прави на жертва, отбеляза лидерът на СДС.

Относно лекарските протести сините са на мнение, че когато медиците не виждат стратегия и ясна концепция, е нормално да стачкуват.

По този повод доктор Светлозар Шуманов представи и официална декларация на СДС, в която се казва, че партията категорично подкрепя повишаване качеството на здравеопазването и призовава за създаване на работна група за решаване на проблемите в сектора.

В документа се настоява за ограничаване на безконтролния разход на средствата за здраве и качествена, а не количествена реформа на клиничната помощ.

От СДС се обявяват и за бързо премахване на рекета на фармацевтичните фирми върху здравната система и българските пациенти и лечебните заведения.

В декларацията на сините се казва още, че липсва екипност в прилагането на мерки за реализиране на здравна реформа, както и последователност за необходимите промени.

Сините са на мнение, че липсва обществен и професионален диалог преди вземането на решения.

Съюзът на демократичните сили настоява за внасяне в Народното събрание на доклад за здравето на нацията, който да даде пътен лист на здравната реформа.

Сините се обвяват и за адекватни промени в здравната стратегия на страната, които да гарантират достъпа до качествена медицинска помощ и изработване на съответната на потребностите национална здравна карта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5914 |04.03.2010 Кризата - мащеха за българите, майка за млади богаташи . 0| 12947 |16.02.2010 Кризата в Гърция – воденичен камък за българската икономика . 1| 5192 |12.02.2010 Блумберг: Кризата в Гърция ще се отрази на България . 0| 4754 |11.02.2010 Ал.Томов: Идва нова вълна на кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads