Реклама / Ads
17| 9302 |29.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Семейни хотели удариха в земята квартирите по морето; барове дерат кожи в криза

.
Дискотеки и кръчми по българското Черноморие масово се оплакват, че са посещавани главно от чужденци, които могат да си позволят малка бира за 5 лева. Семейните хотели с климатик и безжичен интернет започнаха да подбиват цените на частните квартири в пиковия период на лятото заради кризата.
 

Отпускарите признават,че кризата ги е ударила по джоба здраво и за разлика от други години бюджетът им е значително по-свит. Така средностатистическият българин, който може да си позволи да отиде на море, вместо с 1200 лв. през 2009 г., е стегнал колана и почива с около 900 лв., които едва стигат за три- или четиричленно семейство за 4-5 дена.

За разлика от други години по цялото българско Черноморие масово се търсят частни квартири или семейните хотели, чиито цени варират от 12 до 20 лв. за нощувка, а за квартира с хазяйка трябва да се бръкнете от 10 до 15 лв., в зависимост от курорта, който сте избрали. Дежурни посрещачи по автогари и спирки дори се оплакаха, че семейните хотели тази година са подбили цените на квартирите, които във време на криза се оказват най-изгодни за нашенеца. В Свети Влас, например, тричленно семейство спокойно може да си намери малко хотелче с 8-10 стаи за 60 лв. на вечер, в което обаче има самостоятелен санитарен възел, климатик и безжичен интернет. Удобства, които в повечето частни квартири липсват.

Цените в по-луксозните хотели това лято обаче не са мръднали от минали години. Както винаги в пиковия период от 15-ти юли до 15-ти август цените са скочили с 10-20 лева. Така двойните стаи и апартаментите отново варират от 75 до 105 лв., в зависимост от курорта. Те обаче били по-предпочитани от чужденците заради пакета all inclusive, който им излиза далеч по-евтино отколкото на нашенските туристи заради разликата в стандарта на живот.

Дискотеките и баровете също са задържали скъпарските цени. На плажната ивица във Варна трябва да платите 5 лева за вход в една от малкото останали дискотеки там. Заради кризата повечето подобни заведения са фалирали и в момента по цялото Черноморие баровете се държат от монополисти, които определят високите цени на пазара. Малката бира в дискотеките е от 3,50 до 5 лева, а вносната водка около 7-8 лв. Заведенията са почти празни за разлика от предходни лета. Туристите предпочитат да заложат на добрия стар изпитан начин за вечерен купон – алкохол от магазина със салата на масата пред квартирата. Около плажа положението също не се е променило - чадърът, например, струва от 5 до 7 лв., а шезлонгът - около 8 лв. На плажната ивица е не по-малко скъпо - минералната вода от 1,5 л струва 2 лв., а бира в кутийка - 2,50 лв. Безалкохолните напитки са с левче отгоре. 

Заради финансовата криза и „стягането на коланите”, за което от година говори премиерът Бойко Борисов, близо 2/3 от хората въобще и не са си помисляли за море. Повечето от тях ще заложат на басейните или близките язовири, категорични са хотелиери и ресторантьори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5544 |27.07.2010 Депутати отхвърлиха лобистки текст за земята . 10| 5927 |22.06.2010 Банки лапват хотели на безценица, туризмът затъва . 2| 5487 |06.04.2010 Инвеститори в зимните курорти стават хотелиери . 0| 7291 |29.01.2010 Хотелиери в Слънчев бряг защитават далавери и прецакват държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads