Реклама / Ads
7| 8088 |19.03.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Сензация! Туристи слизат в Марианската падина срещу 200 хил долара

.
Марианската падина
Истинско изпитание на научната мисъл, волята и авантюристичният дух ще бъде новата експедиция до Марианската падина. Към дъното на Тихия океан на 10 928 метра ще се спусне екип от учени, както и трима туристи. Събитието е планирано за юни, когато се предполага, че пандемията заради коронавируса, ще е отминала.
 

Точната цена на подводното пътешествие още не е определена, но от компанията-организатор Eyos Expeditions смятат, че ще е в границата до 200 хиляди долара. Информацията разпространи CNN.

 

Много е странно, че на Луната досега са били повече хора, отколкото на най-дълбокото място в света, - смята собственикът на компанията Роб МакКалум. Според него експедицията ще продължи общо осем дни. В тях влиза подготовката за екстремното пътешествие, както и запознаване с подводния апарат.

 

Подводницата е изработена от титанова сплав с дебелина 90 мм. Самото спускане ще продължи около четири часа. Почти толкова часа ще продължи и престоя на дъното. През това време изследователите ще правят снимки и видео филм, а туристите ще могат да наблюдават тяхната работа и поведение, както и да видят какви форми на живот има в Марианската падина.

 

Много кандидати от цял свят са пожелали да участват и са заявили готовност да платят немалката такса. Избрани са обаче трима, на които имената се пазят в тайна.

 

Марианската падина е наричана още „четвърти полюс на планетата“. Тя е най-слабо проученият участък от хидросферата. Първи там се спускат през 1960 г. Швейцарският учен Жак Пикар и американският офицер от Военно-въздушните сили Дон Уолш. Те са използвали батискафът „Триест“.

 

Най-точното измерване на дълбочината на Марианската падина досега е направила японската сонда Kaiko през 1995 г. – 11 022 м.

През 2012 г. канадският режисьор Джеймс Камерън се спуска сам до дълбините на падината с батискафа „Deepsea Challenge“ в чието конструиране участва и самият той. Капсулата извършва няколкочасово пътуване, откъдето донесен заснет 3D седемчасов материал с помощта на HD камери.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6081 |05.02.2020 Турски туристи си харесаха курорта Пампорово . 4| 11643 |13.12.2019 Вършец и СПА-комплекс АТА се превърнаха в туристически и балнеоложки хит . 3| 5991 |18.11.2019 Прага - уморена и обезлюдявана заради туристическия наплив . 1| 4170 |02.10.2019 240 туристи има у нас, дошли чрез „Томас Кук” след фалита на фирмата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads