Реклама / Ads
5| 8354 |11.06.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Шансът за инвеститор от Китай за АЕЦ ”Белене” е нула, смята Симеон Дянков

.
Симеон Дянков
Поредното търсене на теле под вола. Така бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков определи рестартирането на проекта АЕЦ ”Белене”. Шансът на България да има инвеститор от Китай за АЕЦ ”Белене” е нулев. Никога и по никакъв начин ЕС няма да позволи на китайски инвеститор да притежава такава стратегическа инвестиция, заяви Дянков.
 

Той посочи, че е имало две държави досега, опитали такова нещо – Словакия и Унгария, като и двете са спрели. Дянков наблегна на Унгария, където Виктор Орбан се кара с всеки и за всичко в ЕС, но дори той се оттеглил от "китайска връзка".

 

Според мен се губи ценно политическо време вместо да фокусираме върху теми като еврозоната, обясни Дянков. Той беше категоричен и, че няма инвеститор на света, който да се съгласи да няма държавна гаранция от две гледни точки – началното финансиране, както и какви ще са цените на произведения ток занапред. Причината е много проста – какво ще се случи, ако следващото правителство реши да спре ядрената енергетика, обясни бившият финансов министър. Съветска техника с китайски инвеститор е малко като срещата на Тръмп с Ким Чен Ун, каза Дянков пред Нова телевизия.

 

Сега е моментът, това е единственият подходящ момент да влезем в чакалнята на еврозоната. Изпълняваме вече дълго време Маастрихтските критерии – там няма условие да се занимаваме с корупция и да влезем в Банковия съюз, заяви Симеон Дянков по темата дали сега ли е времето да влезем в еврозоната.

 

Според Дянков, след като сега сме председатели на ЕС, трябва да се възползваме и да напомним какви са правилата за влизане във валутния съюз на Европейския съюз. Да влезем в чакалнята на еврозоната, там можем да оправим някои неща – Швеция е вътре 9 години, защото така са поискали, даде пример той. Бившият вицепремиер беше категоричен и, че няма да има пик на инфлация, защото сме във валутен борд. За да има такъв ефект, трябва да бъде променен законът – представете си нашите 240 народни представители да променят тихо закона, обясни Дянков.

 

Не предстои финансова криза в Европа в следващите няколко години. Икономически следващите 3-5 години ще са много добри и сега е време Европа и България да помислят занапред. Сега погледът е към зрелищната политика на Доналд Тръмп, каза Дянков, който не очаква нещо особено от срещата на американския президент със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Той е по-скоро шоумен, добави Дянков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 11098 |14.05.2018 Иван Хиновски: Китай има интерес към АЕЦ ”Белене”, чакайте скандали . 0| 5537 |10.05.2018 Китайската национална ядрена компания с несекващ мерак за АЕЦ ”Белене” . 1| 4788 |08.05.2018 България е в застой, смятат германски инвеститори . 4| 5996 |28.02.2018 Връчиха годишните награди „Инвеститор на годината“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads