Реклама / Ads
0| 6033 |26.04.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Шествие в подкрепа на природен парк Странджа събра хиляди

.
С автентични носии, гайди и тъпани, хората от целия Странджански край се събраха на централния площад Тройката. "Спасете Парк Странджа" и "Странджа е национално богатство! Не се продава!" бяха само част от плакатите, с които участниците изразиха основната причина да залеят центъра на областния град.
 
Няколко хиляди души излязоха на шествие по централните улици в Бургас, за да окажат подкрепа за запазване на природен парк Странджа, съобщи Journey. С автентични носии, гайди и тъпани, хората от целия Странджански край се събраха на централния площад Тройката. "Спасете Парк Странджа" и "Странджа е национално богатство! Не се продава!" бяха само част от плакатите, с които участниците изразиха основната причина да залеят центъра на областния град.
Манифестацията, която се организира с подкрепата на Асоциацията на парковете в България и няколко граждански организации е реакция срещу опитите да бъде обявена за невалидна правителствената заповед за създаването на Парка през 1995 г.
Защитената зона е атакувана от кмета на град Царево Петко Арнаудов пред ВАС с настояване статута є да бъде отменен. Арнаудов е виновен за скандалния незаконен строеж на защитената територия край село Варвара на фирма Краш 2000 ООД. След като ВАС обяви строежът за незаконен, Арнаудов заедно с адвокат Евгени Мосинов, БСП-лидер в Бургас, решиха изцяло да оборят съществуването на парка. Разследване на вестник "Политика" разкри, че зад това стоят сенчести икономическо-политически интереси за разграбване и застрояване на уникалното Южно Черноморие, запазено до момента, защото попада в Парк Странджа.
“Над природен парк Странджа е надвиснала заплаха”, пише в листовките, които младежи раздаваха на гражданите по пътя на шествието, заедно със зелени лентички символизиращи съпричастност.
Шествието премина по централните улици на града Александровска и Богориди и завърши до морския бряг. Пред сградата на Бургаската община фолклорните групи пяха химните на Странджа планина Ясен месец веч изгрява и Българе глава вдигнали.
В неделя вечерта по улиците на Бургас премина второ протестно факелно шествие под мото: Не на тъмно за природата. Организаторите от БДЗП и Коалиция За да остане природа в България обявиха, че подготвят национална кампания за защита на уникалната планина. С автентични носии, гайди и тъпани, хората от целия Странджански край се събраха на централния площад Тройката. "Спасете Парк Странджа" и "Странджа е национално богатство! Не се продава!" бяха само част от плакатите, с които участниците изразиха основната причина да залеят центъра на областния град.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4388 |21.04.2024 Гръцкото правителство нареди да се свалят цените на великденските стоки . 3| 2782 |20.04.2024 Експерт: Чакането по границите оскъпява стоките в магазините с 15-18% . 0| 4469 |19.04.2024 Кападокия - подземен град и сафари . 0| 6980 |18.04.2024 Георги Ангелов: България е една от малкото страни с плаващи лихви, оттук-нататък само ще растат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads