Реклама / Ads
6| 5946 |27.03.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ще гонят крадците на топло

.
Клиенти на столичната топлофикация, заявили нулево потребление, ще бъдат проверявани от топлинните счетоводители в средата на зимния сезон. Това е една от мерките срещу крадците на парно, предложени от работната група от експерти, която беше назначена от столичния шеф Йорданка Фандъкова заради недоволството от високите сметки.
 

Контрол ще има и за домакинствата, посочили, че ще ползват по-нисък прогнозен дял от предходната година. С декларация от домоуправителя ще се доказва, че жилището е необитаемо, пише "Стандарт".

"Тази зима 15 хил. абонати са заявили, че няма да включват радиаторите. До момента междинното засичане на топломерите е показало, че 7000 от тях са се топлили през зимата", съобщи общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, който е председател на работната група. Експертите предлагат разликата от констатираната в повече консумация на топло от заявеното да се плаща по завишена тарифа.

"Топлофикация" трябва да накара 50 хил. абонати да си сложат водомери за топла вода. В момента те плащат на база, която е само 4 кубика на месец. Пропуск в закона не предвижда тази база да се завишава във времето, както е при студената вода. "Имаме сигнали за некоректни потребители без водомери, които вкарват топлата вода в радиаторите и така се топлят почти без пари цяла зима", заяви Зарков. Затова от догодина на всяко тримесечие базата за топла вода ще се завишава с по 1 кубик. Столичната община ще настоява икономическото министерство да започне да глобява нарушителите. "Санкциите стигат до 4000 лв., но никой не е глобен за кражба", казва Зарков.

Допуска се и възможност за самоотчет на топломерите и междинно отчитане по заявка на етажната собственост. Друга дългоочаквана мярка е таван на сградната инсталация. "Нашето предложение е тя да не надхвърля 30%", казва Зарков. Етажната собственост да определя по-нисък процент, ако сградата има добра изолация, доказана с експертна оценка. С решение на общото събрание на етажната собственост ще може и да се освобождават изцяло или частично бедни съкооператори от плащането за сградна инсталация. Техният дял обаче трябва да се поеме от останалите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6038 |28.02.2013 Обсъждат спиране на изпълнителните дела срещу клиенти на „Топлофикация” . 7| 6536 |25.02.2013 КЗК глоби с 340 хил. лв. "Топлофикация София" . 19| 6519 |11.12.2012 Коледен подарък се задава: топлото в София пада с поне 7% . 0| 5716 |11.12.2012 Проблемни клаузи в договорите на "Булгаргаз" с топлофикационните дружества

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads