Реклама / Ads
3| 5549 |14.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ще играем "всичко коз" в преговорите за газа с Русия

.
България все повече се доближава до директни договори с "Газпром" за доставка на газ. Близки до преговорите с Москва твърдят, че българската страна е подготвила сериозни козове в защита на нашите основни искания - отпадането на посредници и по-ниски цени, на които "Булгаргаз" купува синьото гориво. Остава само да ги разиграят добре на срещата утре, когато у нас пристига презид
 

Козовете, които държат нашите преговарящи, са подписаните вече споразумения за изграждане на междусистемни връзки с Гърция и Турция. Така България сяда на масата за преговори от съвсем различна позиция. По тръбата от Гърция може да се доставят близо 1 млрд. куб. м газ годишно.

В същото време връзката с Турция отваря път за доставка на договорените още 1 млрд. кубика от Азербайджан, които доскоро не беше ясно как ще стигат до България. Така при реализацията на двата проекта страната ни си осигурява алтернативни доставки за над 2/3 от годишното си потребление.

Това ще накара руснаците сериозно да се замислят дали да се съобразят с нашите искания за намаляване на цената и отпадане на посредниците, или да изгубят възможността за износ на 2 млрд. кубика газ, обясняват експерти.

Шефът на "Газпром" Алексей Милер ще се срещне "на четири очи" с премиера Бойко Борисов веднага след като пристигне в София тази вечер. В програмата му за петък са предвидени разговори с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, заместника му по енергийните въпроси Марий Косев, както и с шефката на "Български енергиен холдинг" Мая Христова.

Сериозни преговори се очертават и с изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. Той ще се опита да убеди Милер "Газпром" да не задейства клаузата "take or pay". През тази година не сме взели всичкия газ, който сме договорили с руснаците, и трябва да плащаме неустойки. При сегашните обстоятелства вероятно това няма да е трудно, тъй като и миналата година Гогов убеди руснаците да не ни искат неустойки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6532 |13.10.2010 Оставят "Белене" във фризера за още 6 месеца . 15| 5476 |13.10.2010 Дянков: Задминахме германците! . 9| 4967 |12.10.2010 Цените на храните скочиха драстично за година . 3| 5350 |12.10.2010 Експерти обсъждат бъдещето на туризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads