Реклама / Ads
9| 6266 |29.03.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ще има нов мост между България и Румъния над река Дунав

.
Участниците в двустранната среща България - Румъния Източник: Министерски съвет
Между България и Румъния ще се построи нов мост на река Дунав стана ясно след проведеното в Букурещ общо заседание на правителствата на двете страни. Очаква се премиерът Бойко Борисов да се срещне с турския вицепрезидент Фуат Октай в Букурещ
 

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне по-късно с турския вицепрезидент Фуат Октай, който ще присъства на вечерята след четиристранната среща България - Румъния - Сърбия - Гърция, съобщават от правителствената пресслужба. Очаква се Борисов да постави остро въпроса с изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който твърди, че Турция се е намесила при приемането на Закона за вероизповеданията.

 

Премиерите на България и  Румъния Бойко Борисов и Виорика Дънчила днес са обсъдили инфраструктурата и свързаността между двете страни в рамките на двустранната си среща.

 

„Русе, Гюргево можем да започнем мост с европейски пари, защото това е европейски коридор, а на Свищов и на Никопол съответно от българска страна с публично-частни партньорства. Изключително важно и за енергийната система, така че на Никопол-Турну Мъгулере може да се направи и централа. Мостът на Русе трябва да се ремонтира основно и затова мисля, че двете страни ще положат усилия“, каза в своето изявление за договореното Борисов. От страна на Румъния, за да се разшири корабоплаването по Дунава, странат може да направи реката по-дълбоководна.

 

Борисов потвърди, че през юни предстои първата копка на интерконектора с Гърция .

В енергийното сътрудничество ще се даде тласък на общите проекти - най-вече на изграждането на вертикалния газов коридор Гърция-България-Румъния, обяви премиерът.

 

От своя страна румънският премиер Виорика Дънчила потвърди стратегическото партньорство между двете страни, общите интереси в региона в Европейския съюз и в международен план. Тя подчерта, че двете страни трябва да станат част от Шенгенското пространство, за което са покрили критериите и това ще бъде важно за ЕС. Премиерите са обсъждали и мерки за закрила на езиковата идентичност на румънците в България и българите в Румъния.

 

В резултата на срещата са подписани три двустранни споразумения - за реакция при кризи, за сътрудничество в транспорта и за сътрудничество при малките и средни предприятия.

 

По-късно премиерът Бойко Борисов и Виорика Дънчила отново ще разговарят в четиристранния формат заедно с колегата си Алексис Ципрас и с президента на Сърбия Александър Вучич.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4721 |23.03.2019 „Фич” повиши кредитния рейтинг на България . 11| 11639 |21.03.2019 Само във Фрог: Газов цирк за милиони - румънската тръба към България замразена . 0| 5095 |16.03.2019 Пампорово приема 21 Международен конгрес на Интерски, откриването е в неделя . 3| 10553 |12.03.2019 Bloomberg: ”Газпром” спира транзита на газ през България за Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads