Реклама / Ads
4| 4992 |07.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Симеон Дянков: Ако не се справя с кризата, подавам оставка

.
Симеон Дянков Източник: Вяра Йовева
Министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че ако не успее да се справи с кризата у нас до средата на 2010, ще си подаде оставката. Той обаче добави, че ще се надява да се справи.
 

Изявлението вицепремиерът Дянков направи по време на изнасената от него лекция на тема „Най-важните 10 задачи за 2010-а година”.

Той обеща реформа в сферите на образованието, здравеопазването, както и ускорено връщане на ДДС и разплащане с фирмите. Една от най-важните задачи за страната ни е влизането в механизма ERM II, наречен „чакалнята на еврозоната”, каза още Дянков, цитиран от БГНЕС.

Сред основните приоритети за Дянков са еврофондовете - те да тръгнат така, както трябва да вървят, а не като са вървели през последните години. Според него това означава да се размразят някои фондове, да стартира програмата „Джереми” и да внушим на ЕК, че България е заинтересована еврофондовете да стигнат до тези, за които са предназначени.

Вицепремиерът разчита на позитивна оценка на съответствие от страна на ЕК, след като предишните две бяха негативни. На второ място сред задачите на Дянков за 2010-а година е излизането от икономическата криза. Това, по думите му, зависи до голяма степен от това дали ще имаме средства от еврофондовете. Предстои до края на февруари, държавата да изплати над половин милиард лева.

Трети негов приоритет е либерализацията на небанковия финансов сектор, а четвърти реформата на държавната администрация. Според Дянков, у нас има много повече бюрократи на глава от население и то особено в земеделието и отбраната. По думите му, се оказва, че в последните години всички министерства без изключение, са си въвели една непрозрачна система на финансиране - допълнително материално стимулиране. Това означава, че основната заплата на служителите се удвоява и към нея се прибавят още 10%. Ако те работят по еврофондове, дори се удвоявала още веднъж.

Пети приоритет на правителството като цяло и на Дянков е влизането на страната в ERM II. Шести приоритет е висшето образование и „може би науката”. Според Дянков, е необходимо, една голяма част от науката да се върне в университетите. Той смята, че в момента висшето образование у нас не е на ниво. Следващи приоритети в работата му ще бъдат здравната реформа, митниците и НАП, които според него, вече имат правилната структура и екологията.

Запитан какво ще се случи, ако правителството не се справи с кризата, той каза: „Първата реакция ще бъде, че финансовият министър ще бъде освободен от длъжност”. Дянков каза, обаче, че правителството е подготвено за по-лош сценарий, ако кризата стане по-дълга от очакванията му. Той бе категоричен, че мнението му не се е променило по отношение на АЕЦ-„Белене”. В следващия месец правителството ще излезе с енергийна стратегия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5598 |14.12.2009 Справянето с кризата минава през нова банкова политика . 0| 5219 |11.11.2009 Дянков: Децентрализацията е полезна за България . 4| 4896 |06.11.2009 Дянков: ЕС оцени високо новата фискална политика . 3| 5082 |07.10.2009 Дянков: Залагаме на добрата фискална политика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads