Реклама / Ads
15| 5109 |18.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Синдикати и работодатели: Няма пари за пенсии по фондовете

.
Има капан в закона; само у нас има ранно пенсиониране - броят на тези хора е гигантски, цялата ни система е много обременена, констатира Б. Данев. Има придвижване в позициите, смятат синдикатите.
 

По доста дискутабелни точки има придвижване, коментира лидерът на КТ "Подкрепа" К. Тренчев неформалната среща на тристранката вчера в МС. Той каза, че проблемът и разправията са стажът и доброволните фондове, създадени по времето на Ив. Костов. Там била голямата каша.

Не сме на различни позиции, увери Пл. Димитров, и.д. на КНСБ. 1,8 % вдигане на осигуровките не е окончателно решено; във времето тази ставка трябва да расте. Имало и вариант да се мине към създаване на солидарен фонд в НОИ и там да се акумулират средства, за да се реши въпросът с ранното пенсиониране. Условията, в които се работи, са зверски.

Досега е имало заложен капан в закона - от 2011 г. трябва да започне разплащане; драмата е, че се сетихме преди 5  дни да говорим по тази темата, каза Б. Данев, председател на БСК. Задължително трябва да се пипне законът, защото капанът е заложен от законодателя, обясни той. Само в България има подобно ранно пенсиониране под 57 години първа и втора категория, каза Данев. Броят им е гигантски, като прибавим към тях и огромен брой инвалиди, се оказва, че цялата ни система е много обременена.

От 1-ви януари фондовете няма да могат да плащат достатъчно пари, защото ги нямат, независимо че законът дава права, констатира Димитров. К. Тренчев добави, че в личните партиди имало дори по-малко пари, отколкото е натрупване.

Това се дължи на срива на финансовите пазари; заради кризата българските фондове са загубили 700 милиона, докато на НОИ е забранено да прави инвестиции, уточни Данев.

Създаването на фонд в НОИ изглежда по-дългосрочно решение
, каза Димитров и предложи да се направи по-атрактивна пенсионната система за младите хора; те трябва да вярват в нея с ефективни и работещи мерки.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4771 |23.03.2010 Икономисти плашат с гръцкия сценарий, синдикатите с протести . 5| 5187 |21.03.2010 Синдикати искат премахване на плоския данък . 1| 4909 |17.02.2010 Спешни антикризисни мерки искат синдикатите . 9| 5318 |26.01.2010 Синдикати и управляващи се разбраха за доходите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads