Реклама / Ads
3| 5096 |09.10.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ако заплатите у нас не са поне 60% от европейските, няма Шенген и Еврозона

.
Заявеното намерение на финансовия министър Владислав Горанов за увеличение на заплатите в бюджетния сектор през следващата година е стъпка в правилната посока, но недостатъчна, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.
 
Министърът на финансите обяви вчера, че се предвижда около 10-процентно увеличение на заплатите в бюджетните сфери, като планираните разходи са с над 700 милиона повече в сравнение със сегашния бюджет.  Пламен Димитров припомни, че исканията на КНСБ към бюджета, заявени още през юли, са за 920 милиона лева за увеличение на заплатите в бюджетните системи, което прави между 15-25 процента увеличение на възнагражденията в зависимост от сферите.

В левове равностойността е около 100 и малко повече. В някои сфери като домовете за възрастни хора, за хора с увреждания заплатите са изключително ниски - под 500 лева, и там увеличението трябва да е по-голямо, допълни той, цитиран от БТА.

На международна конференция за жизненото равнище Пламен Димитров огласи данни за равнището на доходите спрямо другите страни на Балканите. Погледнато в ретроспекцията на тригодишен разрез, може да се види, че наваксваме в сравнение със Сърбия и Македония - българинът получава средно 530 евро, но 70 процента от българските работници получават заплата под средната за страната, допълни лидерът на КНСБ.

С Румъния обаче продължава да расте разликата -  близо с 37 процента СРЗ е по-висока в Румъния за първото тримесечие отколкото в България, в Черна гора е по-висока с 44 на сто, а в Босна и Херцеговина с 28 на сто.

Според Пламен Димитров в България ценовото равнище е по-високо от някои от споменатите държави, които са със сходни на нашите доходи -  в  Македония ценовото равнище е 58 на сто от средноевропейското, а в България е 71 на сто на ключовите стоки, които консумираме всеки ден. По сектори заплатите също имат сериозни разлики .

Няма причина някой да се противопоставя на увеличението на доходите - икономиката го позволява, пазарът на труда го налага и целите, които си поставят държавата и обществото го изискват, заяви Пламен Димитров. Той припомни позицията на генералния секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини, че ако заплатите в България не станат 60 процента от средноевропейските, няма как България да стане член на Шенгенското пространство.
.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4694 |30.09.2017 Каракачанов: Увеличения на заплатите в армията от 1 януари 2018 г. . 7| 9240 |25.09.2017 Фрогоко: Каракачанов се гаври с военните с изцепката за 100% увеличение на заплатите . 0| 4881 |21.09.2017 МВР опроверга Ципов за увеличение на заплатите в МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads