Реклама / Ads
5| 5209 |16.11.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Синдикатите недоволни от "малката пица" на Дянков

.
Димитър Манолов
Очаквайки непредсказуемата криза, ние се опитваме да се пазим от сянката си с бюджета. Това заяви Димитър Манолов, зам.-председател на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов, по повод бюджет 2010.
 

Синдикалисти обявиха за втори път бюджет 2010 като бюджет на паниката.

КТ „Подкрепа„ предлага да се въведе допълнителен етаж на данъчно облагане за най-високоимотните данъкоплатци.

Според него управляващите трябва да определят границата на дохода, над която да се дължи този данък, но това е необходимо, за да имат политическо послание за мъничко справедливост в кризата.

Манолов изтъкна, че според проектобюджета за догодина негативите се трупат на най-малоимотните, а на имащите не само, че не им се посяга, а и още им се дава.

Според него се забелязва приемственост в управлението по отношение на социалната политика.Предишното правителство е нанесло голям удар, намалявайки осигурителната тежест, а сегашното продължава това макар и с по-малък процент.

За въвеждане на необлагаем минимум продължават да настояват от КНСБ. Те предлагат и въвеждане на данъчни стимули за доброволно осигуряване за безработица и за доброволно пенсионно осигуряване.

Според КНСБ бюджет 2010 е неприемлив в този си вид. Като особено тревожно те изтъкнаха ниския размер на обезщетенията за безработица и краткия им срок.

Като много обезпокоително вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков посочи отказа на управляващите да бъде обвързана минималната работна заплата с минималния праг на бедност.

Според него, общините ще имат голям проблем с привличането на работна сила за непривлекателните дейности.

От друга страна Станишев каза, че в бюджет 2010 е заложено реално обедняване на българите, защото се увеличава данъчната тежест като се вдигат акцизите и се замразяват доходите.

В бюджета са намалени средствата за социални политики, много от ангажиментите по отношение на пенсиите се отлагат във времето, а от секторните политики най-притеснително е бъдещето на здравеопазването, изтъкна Станишев.

Според него е недопустимо толкова рязко намаляване на средствата за здравеопазване, както е предвидено в бюджет 2010.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4991 |16.11.2009 V.I.P. Property Exhibition отваря врати в края на ноември . 10| 5018 |16.11.2009 Не ликвидирайте Кремиковци! . 2| 5555 |16.11.2009 И министър Дянков с неплатени здравни осигуровки . 1| 4927 |15.11.2009 Храните поскъпнаха драстично през ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads