Реклама / Ads
6| 5754 |22.06.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Сини, синдикати и бизнес скочиха срещу "Евро+"

.
Общ фронт срещу финансовия пакт на ЕС “Евро+” се оформи в лицето на Синята коалиция, синдикатите и работодателските организации. Това стана на организирана от сините дискусия по темата в парламента.
 

България не трябва да ратифицира пакта, защото той означава най-бедните страни в ЕС да платят сметката на големите. Получава се като в приказката “Болен здрав носи”, обобщи настроенията лидерът на СДС Мартин Димитров.

Според него документът, подкрепен вече от премиера Бойко Борисов, носи рискове за финансовия ни суверенитет.

“Не може България да бъде гарант на 6 млрд. евро. Не може ЕС да решава каква пенсионна система да имаме, какви данъци да плащаме, какви да са доходите ни и как да се увеличават. Това е сгрешен модел, трябва да защитим националния си интерес”, обясни Димитров.

“България не е в състояние да поеме и изпълни такъв ангажимент”, заяви и шефът на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Огнян Донев. Според него има опасност България да изгуби едно от малкото си конкурентни преимущества в Европа – ниските данъци.

Обнадеждаващо било, че много от “големите” в Европа са скептични как ще сработи “Евро+”.

“Ще сложи ризница на българския работник, ако наистина доходите бъдат обвързани с производителността на труда в пакта”, даде своя отговор шефът на КНСБ Пламен Димитров. За синдикатите е неприемливо и обвързването на пенсионната възраст с продължителността на живота. “Чий подпис на премиера тежи повече? Под пакта или под националното споразумение за пенсионната реформа@”, попита Димитров.

Според зам.-шефа на Българскайд стопанска камара Димитър Бранков България трябва да иска ясен ангажимент за влизане в еврозонатая преди да ратифицира пакта.

Организациите призоваха да се предоговорят неизгодните за нас позиции, преди да се пристъпи към ратификация на документа в парламента. Според Мартин Димитров становищата на финансовото министерство и БНБ за него са отрицателни, но това не получава публичност.

Официалният документ за създаването на “Евро +” бе подписан на среща на Европейския съвет на 25 март. Той включва 8 мерки за стабилизиране на европейските икономики. Присъединяване декларираха 17 страни, а 4 се отказаха. Това са Великобритания, Чехия, Унгария и Швеция. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5938 |10.06.2011 Синдикатите искат главата на шефа на Агенцията за приватизация . 11| 5500 |07.06.2011 Бизнесът уволнява, за да вдига заплати . 4| 5879 |26.05.2011 Доходите отново скараха Дянков и синдикатите . 1| 4875 |11.05.2011 Свалят тежестта за бизнеса до 20% през 2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads