Реклама / Ads
3| 5145 |29.10.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Сините искат намаляване на ДДС за лекарствата

.
Банковите наблюдатели от чужбина очакват 20 % от българските фирми да фалират. Това н Костов по време на дебатите по промените в Закона за ДДС. заяви лидерът на ДСБ Ива
 

Възстановяването на данъка върху ДДС е изключителна антикризисна мярка, подчерта Костов. В следствие на кризата живите пари в икономиката намаляват. Затова от ДСБ предлагат да бъде увеличена скоростта на обръщение на тези пари, което ще помогне да противодейства на нарастващите просрочени задължения между фирмите, обясни бившия премиер. И допълни, че ако тези просрочия продължат, цялата икономика ще се запуши.

Костов призова и за намаляване на ДДС върху лекарствата. По думите му това по същество е антикризисна мярка. Намаляването на ДДС върху лекарствата, чиито номинален ефект е около 50-60 млн. лв., е силна подкрепа за хората. Това ще окаже ефект за бедните хора и пенсионерите. За съжаление бедните хора боледуват по-често, обясни Костов.

Лекарствата са нещо, от което не може да се пести, добави депутатът. По думите му, ако това предложение се приеме, този акт ще бъде разбран и приветстван от всички хора. От една страна наистина трябва да помагаме на икономиката да излезе от кризата, но трябва да помагаме на хората, категоричен е съпредседателят на Синята коалиция.

Основната теза на хората, които не подкрепят намалената ставка на лекарствата и учебниците, е че са против диференцираните ставки, даде оценката си и лидерът на СДС коалиция Мартин Димитров. Той обаче припомни, че все пак такава диференцираната ставка у нас съществува и тя е в областта на туризма. Според Димитров лобито на туризма в миналите Народни събрания е било по-силно.

Димитров обясни, че няма как да се въведат касови апарати в цялата икономика по повод предложението на Министерски съвет за подмяната им. „Не можем да въведем касовите апарати в цялата икономика. Няма да бъде добре прието от обществото – особено в условие на криза”, каза Димитров. Предложението му е смяната на касовите апарати да стане само за рисковите сектори.

По повод предложението си за намаляване на срока за връщане на ДДС на 10 дни Димитров заяви, че ако предложеният от него срок, се струва на депутатите кратък, може да се обсъди и нов срок.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4923 |13.10.2009 Далкия и Газ дьо Франс искат столичното парно . 1| 5185 |27.08.2009 Сините нищят проблема със заплати и пенсии . 0| 4829 |05.08.2009 Бизнесът иска намаляване на осигурителните вноски . 9| 5829 |24.07.2009 Съкращаване на администрацията, искат експерти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads