Реклама / Ads
1| 5752 |25.02.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Сините предлагат на Дянков фискалният борд да влезе през 2012

.
Симеон Дянков Източник: Булфото
Сините предложиха на финансовия министър Симеон Дянков фискалните правила да влязат в сила още от 2012 година, а след срещата си с тях той заяви намерение за това. Министърът увери, че сините имат голяма експертиза по темата и че гледа благосклонно на техните предложения.
 

Ще продължим да убеждаваме нашите колеги от Синята коалиция, че една приемственост в данъчната политика е запазването на най-ниското данъчно бреме сред европейските страни, заяви след срещата финансовият министър.
Като цяло положителна отчетоха срещата си с Дянков Мартин Димитров и Иван Костов. Синият председател обаче припомни авторството на идеята. Синята коалиция още през септември внесе законопроект за финансовите правила, а сега разбираме, че финансовият министър е инициатор за въвеждането на тези принципи в българското законодателство, заяви Димитров.
Той даде пример с Германия, където въвеждането на фискални правила е довело до невиждано висок растеж на икономиката, какъвто не е имала 20 години. Да говорим за широко балансиран бюджет – около 1,5%-2, а не за 3%, изведе една от основните теми на срещата Мартин Димитров.

Дефицитът да се мери по европейската методология, е друго предложение на сините към Дянков. Нямаме гаранция, че някой странен финансов министър с леви убеждения няма да се появи в бъдещето, заяви синият лидер. В изискванията към дълга да бъде включен и държавно гарантираният дълг. Ако изпълним тази задача, ще направим нещо конкретно в полза на хората – за забавяне на лихвените проценти и по-лесно въвеждане на еврото, убеден е Мартин Димитров.

Достигането на съгласие две трети от депутатите да променят преките данъци влиза в противоречие със системата на социално осигуряване, беше сдържан Иван Костов. Това ще попречи да се създаде такъв модел на данъчно облагане, който да отразява едно бъдещо експортно ориентиране. В разговора за широко балансиран бюджет поставихме и въпроса какво се прави във форсмажорни обстоятелства, подчерта Костов. Ако увеличението върху дефицита е по-консервативно, в рамките на 1,5 % ще даде възможност да се формира извънреден дефицит при нужда в рамките на 3 % и да се преодолеят негативни явления, подчерта експремиерът.

Радваме се, че поне по част от предложенията ни срещнахме разбиране, сподели Костов.

Все още няма решение по темата дали фискалният борд да бъде заложен като промяна в Конституцията, каквато идея има финансовият министър, или в закона за държавния бюджет. Към този въпрос трябва да се подходи широко скроено. Валутният борд не е въведен като промяна в Конституцията, заяви Мартин Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 5547 |27.01.2011 Лява политика за хляба предлагат сините . 22| 6160 |20.01.2011 С. Дянков: Реформите можеха да станат и преди, но не станаха, нали г-н Станишев? . 10| 5358 |03.12.2010 Дянков не дава 13-та заплата . 0| 4945 |24.11.2010 Дянков поиска санкции при висок финансов дефицит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads