Реклама / Ads
0| 5977 |01.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Сивата икономика - "приют за сини и бели якички"

.
Около 100 хиляди безработни са излезли от заетост през миналата година, но не са се регистрирали като безработни, което означава, че те се трудят в "сивата икономика" с цел преживяване.
 

Тово каза на пресконференция Пламен Димитров, член на Икономическия и социален съвет (ИСС), на която бяха представени изводите и препоръките на ИСС от направен анализ на антикризисните мерки на правителството.

По думите на Димитров повечето от нерегистрираните на трудовата борса упражняват трудова дейност най-вече в секторите на преработващата промишленост, търговията и ремонтните услуги. Това, което би възпрепятствало и задържало "сивата икономика", вече се прави, коментира Димитров.

Приветствам действията на Националната агенция за приходите за излизане "на светло" на адвокатите, застрахователите и други с високоплатени услуги, които до момента са били в "сивата икономика", добави той.

България закъснява с антикризисните мерки, насочени към малките и средни предприятия. По думите му малките и средни предприятия са най-гъвкави, най-бързо се ориентират и могат да допринесат за създаването на нови работни места. Димитров коментира, че използването на намаляването на осигуровките като мярка вече е изчерпала своите възможности.

Очакванията през втората половина на годината да има голям растеж са пресилени, коментра Пламен Димитров. По думите му няма такива индикации, тъй като традиционните партньори на България не се възстановяват толкова бързо от кризата.

Част от проблемите на българския трудов пазар са генерирани в предходните периоди, каза председателят на ИСС Лалко Дулевски. Кризата създаде нови проблеми и многократно увеличи съществуващите, отбеляза председателят на ИСС. По думите му в България все още по-слабо внимание се отделя на икономически неактивните лица, които официално са извън пазара на труда. Много малко са антикризисните мерки, които могат да достигнат до тези хора, отбеляза Дулевски.

Коментирайки секторите на "сивата икономика", Дулевски каза, че в нея се трудят не само "сини якички", а и много "бели якички". Като пример той даде зъболекарито, някои от които имали нерегламентирани доходи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4875 |18.02.2010 Асоциация се прецели в сивата икономика у нас . 0| 5235 |18.02.2010 МВФ инспектира българската икономика . 0| 12962 |16.02.2010 Кризата в Гърция – воденичен камък за българската икономика . 0| 5616 |12.02.2010 Българската икономика се е свила с 5.1% през 2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads