Реклама / Ads
1| 6487 |05.06.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Скандалът със спрените европари за Бургас ескалира

.
Лошата новина за Бургас дойде с писмо ГД „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия уведоми Управляващия орган на ОП „Регионално развитие“ за временно прекъсване на плащанията по приоритетни оси „Интегрирано устойчиво градско развитие“ и „Устойчиво развитие на туризма“. Това пише в публикация на viapontika.com.
 
Спирането на средствата е свързано с констатациите от рутинен одит на ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г., извършен в периода 7-11 април 2014 г. от одитори на визираната по-горе ГД „Регионална и градска политика“. Одитната проверка обхваща извадка от проекти реализирани в периода 2010 - 2013 г.


В МРР предварителен одитен доклад не е получен, но в писмото са представени обобщени констатации от проверката.

Визират се нарушения на процедурите за обществени поръчки, проведени от бенефициентите, сред които е община Бургас. Става въпрос за един от най-важните проекти за бъдещето на града - проект "Интегриран градски транспорт".

За да бъдат отвъртяно отново кранчето, трябва да бъде направена повторна проверка на проведени обществени поръчки. Освен това е необходимо подобряване на контролните механизми на обществените поръчки и изготвяне на допълнителни указания по процедурите за обществени поръчки.

Местната администрация не открива грешки в своите действия

"Няма забавяне по изпълнението на проекта за "Интегриран градски транспорт на Бургас", нито имаме вина за спрените плащания от ЕК", заяви на свикана спешно пресконференция кметът на Бургас Димитър Николов.

На нея стана ясно, че местната администрация също не е получила подробен доклад за пропуски в процедурите, които са причина за временно спиране на финансирането.

Като абсолютно синхронизирани с българското законодателство и принципите на прозрачност и равнопоставеност определи кметът Николов всички процедури по обществени поръчки.

"Проектът е мега голям. Ако други проверявани институции или общини са стартирали по 2 или 3 обществени поръчки, то ние само по него сме обявили 24. Този проект беше нов не само за България, но и за страните от Балканския полуостров и затова се наложи екипната работа между община, държава и европейски експерти. Сигурен съм, че пропуските, които са установили от ЕК, са или технически, или произтичат от непълната синхронизация между европейското и българското законодателство", заяви още Димитър Николов.

Той се надявал съвместно с МРР да се аргументират и защитят по всеки пункт от констатациите пред ЕК. Затова очаква подробния доклад.

Според бургаския кмет има опит, продиктувани от политически мотиви, да се насочат обвиненията изцяло към Бургас, удобно пропускайки се факта, че проверката е обхванала поръчки и на други общини и институции.

Той обясни по-големият брой нарушения тук с повечето обществени поръчки.

Червеният депутат Зафиров: На ГЕРБ не им е за първи път

Не отговаря на истината твърдението, че има само констатации, а няма санкции, побърза да се включи в темата депутатът от „Коалиция за България” Атанас Зафиров. Левицата ще изложи цялостната си позиция по скандала на пресконференция в четвъртък.

Зафиров напомня за аналогичен случай през 2011. След извършен одит през 2010 г. са установени нарушения. В тази връзка през февруари 2011 г. е получено писмо от страна на комисар Йоханес Хаан за възможно спиране на средствата по ОП «Регионално развитие».

Това писмо е дало възможност в аванс да се предприемат мерки за подобряване на процедурите и контролите. Направена е повторна проверка на всички процедури по обществени поръчки по проектите със сертифицирани разходи през 2010.

Наложена е 5% плоска финансова корекция в размер на 2,4 млн. лв. и са наложени 23 финансови корекции на бенефициенти по програмата на стойност близо 600 хил. лв.

В продължение на 9 месеца не са подавани сертификати и чак след извършените проверки, наложени корекции и подобрения в системите, е поискано плащане.

Добре е, че от ГЕРБ признават за спрени средства и наложени корекции при тяхното управление, лошото е, че поредните нарушения при прилагането на ЗОП от страна на бенефициентите този път водят не само до налагане на финансови корекции, но и до временно прекъсване на плащанията, твърди Зафиров.

Левият депутат внася яснота в пропуските без да съобщава откъде разполага с такава информация като се има пред вид, че ЕК още не е пратила доклад. Ето нарушенията според него:

 

  • Неправилно намаляване на сроковете за представяне на оферти

 

  • Неправилно намаляване на нормативно-установения срок за потенциалните участници да получат тръжната документация.

 

  • Посочването на неприемливи критерии

 

  • Неправилна промяна/модификация на критериите за подбор, чрез уточнение разпратено само до участниците, без да е публикувано в официалния вестник на ЕС.

 

  • Пропуск за включване в документацията на детайлна методология за оценка, включваща подкритерии

 

  • Неясно разписана методика за оценка на офертите.

 

  • Неправилно прилагане на методиката за средна цена по време на оценка

 

Все пак депутатът уверява, че правителството ще предприеме всички мерки и спешни действия, за да се изпълнят препоръките на ГД „Регионално и градско развитие“ за възстановяване на спрените плащания.

Това е само началото на скандала със спрените евросредства – развитието предстои през следващите дни и седмици.

 

София Стефанова

viapontika.com

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5572 |10.08.2013 Заявките на министерствата за европарите далеч над лимита на ЕК . 9| 5874 |27.01.2012 България в златната среда по усвояване на европари . 2| 5100 |06.11.2011 Т.Дончев: През 2012 нямаме право да губим европари . 14| 5987 |24.09.2011 Повече европари за селските райони обеща ЕК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads