Реклама / Ads
5| 5884 |17.01.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ски курортите се молят за сняг

.
Над 70 на сто от пистите в Пампорово са отворени. Само черните писти в долния край на курорта не работят. В Боровец обаче топлото време в последните няколко дни е причина да бъдат затворени 3 от най-добрите писти в курорта.
 

На Чепеларе пистата Мечи чал е отворена от междинна станция до долу. Очаква се при падане на температурите да бъдат пуснати в работен режим и над 40 оръдия за изкуствен сняг и пистата да може да се използва в цялата й дължина.

В момента в Пампорово има над 1000 скиори, като днес се очаква наплив от още любители на белия спорт, след като снежната покривка в курорта достигна над 40 см в последните дни. През почивните дни картата за целия ден струва 33 лв., цената на полудневната е 20 лв, пише Стандарт.
Най-предпочитана от добрите скиори е писта "Южните" заради денивелацията й от 90 м. Тя е дълга 800 м и е за напреднали. 
Скиорите в Пампорово обаче не можеха да й се радват през почивните дни около Коледа и Нова година, защото снегът бе малко. Снежните оръдия пък не успяват да бълват материал за най-предпочитаните от скиорите трасета. През ваканцията работеха основно "Снежанка-1", която е за напреднали, и "Снежанка-6" за начинаещи, известна като "Туристическата". Тя е и най-дългата писта в планинския курорт - 4200 м, и е подходяща дори за деца. Покрита е от 4-седалков лифт и е най-натовареното трасе в курорта. При недостиг на естествен сняг пък оръдията я спасяват за употреба. 
Заради липсата на сняг не са в експлоатация и новите писти от "Снежанка" към Стойките, които са от по 3,5 км и са достойни трасета за напреднали. Официално ги откриха в началото на сезона. Съоръжението, което ги обслужва, е най-модерният лифт на Балканите, с шест седалки и предпазен шлем. 
Топлото време в последните няколко дни мъчи и Боровец. Това е причината да бъдат затворени 3 от най-добрите писти в курорта. Това съобщиха от фирмата концесионер "Бороспорт". Заради жегата и получилите се оголени участъци и най-вече с оглед безопасността на скиорите засега се затварят пистите "Ястребец 1" (от междинна надолу), "Мурсаленска пътека" и "Ситняково".

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5699 |15.05.2008 Кметът на Варна: Няма да допусна нито една тухла повече в курортите . 0| 5175 |04.01.2008 Нова година пак създаде хаос в курортите . 0| 5049 |12.06.2007 Огнеборци ще пазят курортите от пожар в сезона . 0| 5538 |28.03.2007 Медицинското обслужване по курортите на път да скара хотелиерите със здравното министерство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads