Реклама / Ads
4| 5929 |14.07.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Скочиха отново цените по морето

.
Българско Черноморие Източник: Вяра Йовева
Въпреки опити да бъдат намалени цените по морето в началото на лятото, кризата в бранша се оказа решаваща за ценовата политика през този туристически сезон.
 

Проверките показват, че от началото на юли нощувките отново са поскъпнали с 30-40%, повишили са се и цените на плажните услуги и съоръжения.

Така вече стая в тризвезден хотел в "Златни пясъци", която в началото на сезона се предлагаше за 60-70 лв. на вечер, вече ще ви струда около 100 лв. До началото на юли в курорт “Албена” нощувка със закуска в двойна стая в тризвезден хотел се е предлагала за 69 лв., а сега цената и е скочила на 114 лв.

Подскъпнали са и рощувките по Южното Черноморие. В началото на лятото на туристите са се предлагали пакети от 5 нощувки в тризвезден хотел срещу 135 лв.. Сега обаче цената на петдневна ваканция струва 210 лв. В Ахтопол една нощувка със закуска в тризвезден хотел се предлага вече за 40 лв., което е почти с 70% по-висока от цената й в началото на юни - 25 лв.

Според председател на Асоциация на българските туроператори и туристически агенции Байко Байков тези цени ще се задържат през активния сезон, който е докъм 28 август. Той припомни, че е нормално в разгара на лятото да има повишаване на цените.

От Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите за Североизточна България, в която влизат Кранево, Каварна и Балчик, обаче категорично са решили за техния район да няма подобно поскъпване. Причината е обективна и това са празните хотели, коментира ситуацията Димитър Димитров от асоциацията. По думите му в района туристите могат да организират своята лятна ваканция на твърде приемливи цени. В хотелите се предлагат нощувки за около 35 лв. на човек, като към това се опитват да организират за гостите най-различни бонуси. Например на някои плажове, ако туристите си наемат чадър и шезлонг, получават безплатна минерална вода.

Не така изглежда обаче обстановката в курорт "Златни пясъци". Там вече има леко поскъпване дори за тези услуги, въпреки че би трябвало през целия сезон да се поддържат установените вече цени.

От общината в Несебър съобщават също, че вече има сигнали за поскъпване на чадърите и шезлонгите. Макар още в началото на сезона с концесионерите да е била договорена цена за около 5-6 лв., сега те предлагат тези услуги срещу цена от 10 лв.

Шефът на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова огласи пред агенция Фокус последни данни за туристическия сезон към юни. Те драстично се разминават с оптимистичните й прогнози отпреди няколко месеца за нулев ръст на туристите.

Според нея посещенията на туристи от Европа са намалели с 5.2%, а гостите от ЕС са близо 70% от туристите у нас. Сръбските туристи са с 30% по-малко, а гръцките - с 11.3%. При британските туристи спадът е 21%, при немските - 10%, а при руските - 7.3%.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5474 |25.06.2009 ДКЕВР намали цените на газта . 0| 5552 |19.06.2009 Променят концесионните договори на плажовете по морето . 0| 5268 |18.06.2009 Отново ще строим пътища по две оперативни програми. ЕК отмени забраната си . 2| 4927 |17.06.2009 60% от леглата по морето празни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads