Реклама / Ads
5| 5326 |27.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Скоро България ще удари дъното, алармира Трайков

.
Трайчо Трайков
Противно на леещите се оптимистични прогнози от вицепремиера Симеон Дянков, положението на България в момента е много сериозно и трябва да бъдат взети незабавни мерки. С тези думи започна експозето си зам.-посланика на САЩ у нас Сюзън Сатън на конференцията за трансатлантическите взаимоотношения между Европа и САЩ и ролята на България, цитирана от БТА.
 

Според Сатън сериозен проблем за страната ни е енергийната зависимост, което може да окаже влияние върху цялата енергийна система на Европа, защото България има ключови позиции в енергийния пазар особено в региона.

"В момента около 40% от БВП на България се формира от сектори с евтина работна ръка и зависими от природните ресурси. Това трябва да се промени и да се даде предимство на иновативните индустрии, където може активно да работим със САЩ". Това  каза в отговор икономическият министър Трайчо Трайков.

Той предупреди, че предстои страната да удари дъното на икономическия цикъл, като не уточни кога ще стане това.

По данни на МИЕТ България внася около 75% от своите първични енергийни източници като нефт, газ, ядрено гориво, въглища от Русия. Само вносът на сурови горива, нефт и електричество достига близо 2 млрд. евро годишно. В петролната индустрията съществува голяма концентрация на „пазарна мощ". Цялото количество суров петрол и голяма част от рафинираните продукти се внасят от Русия.

"Трябва да се стремим да откъснем плода, който е на най-ниската клонка", така описа търговските взаимоотношения между Европа и САЩ, Хуан Верде, зам.-помощник секретар по търговията на САЩ. По думите му именно на трансатлантическите икономически връзки се формира над половината от търговския оборот на САЩ.

"Секторите, в които трябва да укрепваме връзките си са зелените технологии, нанотехнологиите и интелигентните системи", препоръча Верде. Той обясни, че има около пет крачки, които Брюксел и Вашингтон трябва да направят, за да подобрят връзките си, преди Индия, Китай и Бразилия да са ги изпреварили в развитие на високите технологии.

Форумът се организирана от Американската търговска камара в България по случай нейната 15 годишнина. По този повод премиерът Бойко Борисов изпрати поздравителен адрес, в който  декларира ангажимента си да създаде сигурност за инвестициите в България и подчертава, че в България ще се спазват стриктно всички правила.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5276 |25.05.2010 България в топ 3 по евтини разговори в Европа . 0| 4976 |20.05.2010 България 3-та по инвестиции в телекомунакации . 1| 5329 |18.05.2010 Капитали изтичат от България . 2| 5750 |18.05.2010 Съдебен процес грози България заради АЕЦ"Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads