Реклама / Ads
3| 4792 |07.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Слабо потребление и ниско кредитиране отчитат банките

.
Слабо потребление и ниска кредитна активност отчитат икономисти през второто тримесечие на 2010. Въпреки това реалния сектор продължава да дава положителни сигнали, сочат в анализите си финансови експерти.
 

Според анализатори възстановяването на икономиката става по-осезаемо спрямо предходните месеци, но темповете, с които то се случва още дълго ще останат далеч от желаните.

Водещите акценти от анализа на специалистите за септември са
:

- Положителните сигнали от реалния сектор се потвърждават: през II трим. на 2010 г. икономическият спад се забави до 1.4% спрямо година по-рано. Обемът на добавената стойност нарасна за първи път от 2008 г.

- По-благоприятни показатели спрямо първото тримесечие на годината при всички икономически сектори и всички компоненти на търсенето. Износът продължи да се ускорява.

- Потреблението остана ниско, основно поради продължаващата несигурност и наличието на стимули за спестяване от страна на домакинствата. Нетните данъци върху продуктите продължиха да се свиват значително.

- Търговският дефицит достигна рекордно ниска стойност през юли, след като темпът на растеж на износа на стоки значително изпревари този на вноса. Силният нетен туризъм през месеца допринесе за висока положителна стойност на текущата сметка.

- Притокът на европейски фондове доведе до бюджетен излишък през юли. Фискалният резерв също се подобри на месечна база.

- Парите извън банките нараснаха за пръв път от март миналата година. Отчасти причината е в ниската база от миналата година.

- Относително слаба кредитна активност, въпреки добрата ликвидност и готовността на банките да кредитират.

- Инфлацията набира скорост, с оглед на наближаващите есенни месеци.

- Безработицата през юли спадна до 9.2%, основно поради високото търсене на сезонни работници.

- Брутният външен дълг бе намален с близо 1 млрд. евро от началото на годината вследствие на акумулираните свободни финансови ресурси в страната. През месец юли банките погасиха дългосрочни заеми за 307.8 млн. евро.

Анализ на Райфайзенбанк показва, че през второто тримесечие при всички икономически сектори се е наблюдавало подобрение в сравнение с първото тримесечие на 2010 г. Добавената стойност в селското стопанство е ускорила реалния си растеж до 3.8%, при 0.9% през предходното тримесечие, индустрията е преминала на положителна територия за първи път от третото тримесечие на 2008 г. (1.6% реален растеж). Добавената стойност в промишлеността е нараснала реално с 2.9%, което се дължи на възстановяване, както на външния, така и на вътрешния пазар.

Строителството е било относително силно засегнато от рецесията в страната (4.9 % реален спад през 2009 г.) и е продължило да се свива през 2010 г., макар и със забавящ се темп. Според ревизираните данни на НСИ през второто тримесечие обемът на добавената стойност в услугите е намалявал минимално: -0.3% на годишна база, след спад от 4.5% за 2009 г. Положително развитие са демонстрирали отраслите търговия, хотели и ресторанти, транспорт и съобщения. Като цяло за икономиката, през второто тримесечие на 2010 г. добавената стойност е реализирала реален растеж на годишна база за първи път от 2008 г. (0.5%).

В същото време обаче, потреблението е продължило да се влошава и е било с основен отрицателен принос за спада в икономиката. Индивидуалното потребление се е свило с 4% спрямо второто тримесечие на 2009 г., като домакинствата са продължили да увеличават спестяванията си, поради все още несигурната икономическа среда и по-високата безработица спрямо предходната година.

По думите на Калоян Ганев, главен икономист на Райфайзенбанк, възстановяването на доверието на икономическите агенти е нормално да отнеме повече време, тъй като усещането за сигурност се губи лесно, но се възвръща трудно и продължително. Все пак, резултатите от второто полугодие би трябвало да компенсират негативните развития от първото и към края на годината, и потреблението да реализира известен растеж. По-доброто от очакваното представяне на ЕС и Еврозоната означава и продължаване на нарастването на българския износ. Очаква се кредитирането да остане относително слабо и през следващите няколко месеца, като по-осезателно възстановяване ще се случи едва през следващата година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4770 |14.09.2010 Атрактивни предложения стимулират ипотечното кредитиране . 3| 4831 |06.08.2010 Цените на мобилните разговори по-ниско с 15%? . 0| 5622 |12.07.2010 Отрицателна инфлация отчитат от НСИ . 0| 5463 |14.06.2010 Спад на инфлацията за първи път отчитат експерти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads