Реклама / Ads
12| 5824 |17.01.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Слагат във фризера договора с "Шеврон"

.
Трайчо Трайков
Министерски съвет оттегли решението си, което дава право да се подпише договор с "Шеврон". Условията на договора ще бъдат предмет на предстоящи преговори. Това съобщи след заседанието на кабинета енергийният министър Трайчо Трайков, цитиран от БГНЕС.
 

 

Идеята е фирмата да има право да извършва проучвания за нефт и газ по конвенционалния метод, но да не използва технологията хидрофракинг. Към нейното прилагане би могло да се пристъпи в бъдеще, но само при условие, че имаме убедителни доказателства или начини за контрол, че това няма да нанесе допълнителни вреди на околната среда", обясни министърът.

 

Припомняме, че МС даде преди време разрешение за проучване за нефт и газ без да се уточнява технологията, която ще се използва. С днешното решение кабинетът внася допълнително условия при изготвяне на работната им програма от компанията да имат предвид, че не трябва да предвиждат използването на технологията хидрофракинг.

 

Всяка компания, която има разрешение за търсене на природен газ и нефт, дава своята обща работна програма и годишната си работна програма, в която се описват методите на работа и те минават на одобрение. Когато има допълнителна маса от доказателства за това какви са ефектите върху околната среда от технологията хидрофракинг, тогава ще имаме повече увереност за себе си и за българските граждани, да вземем категорично решение", уточни още Трайков.

 

Той допълни, че досега нито в условията на конкурса, нито в офертите, които подадоха компаниите, които кандидатстваха, се говори за технология. Тъй като знаем какви са перспективите за намиране на природни богатства в този район, ние изкарахме темата за шистовия газ, веднага след като приключи конкурсът. Може би не сме очаквали дебатът да стигне до такива крайни нотки, но това е дебат, който трябва да се проведе и ще продължи да се провежда, поясни Трайков.

 

Трайчо Трайков е предложил на парламентарната икономическа комисия да обмисли инициирането на създаването на група или комисия в българския парламент, която да направи преглед на цялата известна досега международна практика, всички факти, научни изследвания, за да може да бъде в някакъв етап взето информирано решение. Такава "ad hoc" работна група отскоро съществува и в Европейската комисия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 14615 |06.11.2011 „България вади от фризера "Бургас – Александруполис” . 1| 5155 |27.09.2011 Проектът “Белене” във фризера до януари 2012 . 1| 6126 |19.07.2011 Договорът с "Шеврон" на последната права . 2| 6524 |13.10.2010 Оставят "Белене" във фризера за още 6 месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads