Реклама / Ads
1| 9873 |10.06.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Слънчев бряг юбиляр, стана на 50 години

.
Архивните снимки са запазили вида на „малката несебърска пясъчна пустиня” оттогава и на несебърския пристан, откриването на курортния комплекс Източник: Вяра Йовева
Точно преди 50 години - на 8-ми юни 1959 година в комплекса е регистриран първият чуждестранен турист - Франтишек Силместър от чехословашкия град Острава. Летовникът отседнал в хотел "Калина", а името му останало завинаги записано в летописната книга на курорта.
 

Това се случва малко преди 16.00 ч., минути след аварийното напускане на стаята в хотел "Калина" от работници, извършващи довършителни работи до последния момент. За първите туристи било предвидено официално посрещане, но те минали по друг път и пристигнали направо в хотела. Затова и се стигнало до неочакваната ситуация за работнците, които все пак успели да напуснат незабелязано обекта.

В началото на историята си в курорта, а и по цялото Южно Черноморие, са били съсредоточени малко повече от 20 хиляди ваканционни легла.
От 1989 година насам базата на Слънчев бряг е нарастнала поне десеторно, а по целия южен бряг хотелите, ваканционните апартаменти и различни средства за подслон, предлагат половин милион легла.
Историята сочи, че заедно с изграждането на комплекса започва и проектирането на лесопарка. За да стане той реалност са били пренесени 550 000 куб.м плодородна пръст и засадени стотици хиляди дървета, храсти и цветя.
Половинвековния юбилей на курорта ще бъде отбелязан с тържества, които са планирани за края на тази седмица.

Интересно, но не много известно за Слънчев бряг е, че:

*С Постановление №120/30 юни 1958 на Министерския съвет на НРБ се постановява изграждането на курорта “Слънчев бряг”.
*Проектирането на комплекса започва още през 1957 год., когато работен колектив, оглавяван от арх. Кольо Николов разработва проектите и схемите за хотелите и ресторантите. Проектантският колектив е сформиран от млади и неизвестни, но талантливи и амбициозни специалисти. Проектира се на самите обекти. Завинаги свързват имената си със Слънчев бряг архитектите: Лили Стойчева, Александър Овчаров, Иван Касъров, Христо Коев, Сабина Кутева, Д.Салабашев, П.Соколовски, инженерите: Людмил Антов и С.Ковачев.
*Плажната ивица на курорта е с дължина над 8 км. и ширина от 30 до 60 м.
*Първата копка е направена на обект №4,превърнал се по-късно в стол “Оазис”. Скромно и без тържества на 1 септември 1958 на нея присъстват инженерите Димо Нойков и Благой Стефанов, техническите ръководители: Жеко Бенчев, Стефан Кесаровски, Атанас Кожухаров и трима работници - Никола Топалов и Иларион Петков от Несебър и Петър Голев от Равда.
*Заедно с изграждането на комплекса започва и проектирането на лесопарка. Негови проектанти са инженерите: Борис Георгиев,Валентина Атанасова, Венцислав Кожухаров и Йорданка Величкова. Първите залесявания се ръководят от инженерите: Л.Димов, Г.Николов, Петков, Пеев и надзирателите: Чупов,Харизанов и Биволаров.
*При залесяването на лесопарк “Слънчев бряг” на територията на комплекса са пренесени 550 000 куб.м плодородна пръст, засадени са 300 000 иглолистни и широколистни едроразмерни дървета, 770 000 декоративни храсти, 100 000 рози, 200 000 дюнни треви, като инвестиците надхвърлят 150 000 000 лв.
*Първият ресторант “Нептун” е открит на 1 юни 1959,а негов управител е Никола Червенков.
*От 1 септември 1958 до юли 1959 г. в “Слънчев бряг” се пускат в експлоатация първите 30 хотела и 4 хижи с 2 655 легла,5 ресторанта с 4 102 стола,а преминалите туристи са 18 099.
*През 1959 в края на сезона броят на чуждестранните туристи е възлизал на 14 022, от които само 128 са били от несоциалистически страни.
*Първият директор на туристическото предприятие “Слънчев бряг” е Анастас Каролев. Само той от ръководителите владее чужди езици-руски,френски и немски.
*Най-предпочитан алкохол за първите туристи е конякът “Плиска”,от цигарите-кутията “Слънце”,от плодовете-ягоди и праскови,от зеленчуците-доматите и краставиците.
*Най-високият хотел до старта на приватизацията на комплекса е и си остава “Кубан”. Най-големият хотелски комплекс е бил “Континентал” - 1580 легла, а най-малкият “Акация”-20 легла.


*Първото издание на фестивала “Златният Орфей” се е състояло в Бар-Вариете на 1 август 1965 под мотото “Песни за Българското Черноморие”. Музикалният фести вал придобива името “Златният Орфей” за второто си издание и остава с това наи менование до прекратяването на музикалната проява.
*Петмилионният турист 17-годишният Владимир Владимирович от Омск, СССР е регистриран на 15 юни 1981.
*На 9 юни 1985 към кк”Слънчев бряг” се открива ваканционно селище “Елените”. Лентата на новия обект в който има 240 дву и три етажни вилни къщи е прерязана от зам.председателя на Министерския съвет Андрей Луканов.Първи управител на селището е Марин Гърненков.
*Според официалната статистика през периода 1959-1988 в Слънчев бряг са по чивали 7 699 100 души, от които 5 162 600 чуждестранни туристи и 2 536 590 български граждани.
*През 1989, когато се чества 30 годишнината на комплекса, той разполага със 108 хотела с над 27 000 легла и над 130 ресторанта, атракционни и битови заведения, но щни клубове, барове и дискотеки, кафе-сладкарници и аперитиви.
*В края на м.септември 1989 броят на почивалите в Слънчев бряг надхвърля 9 147 000 души.
*Първото седалище на Българското движение “Син флаг” е в Слънчев бряг. Националната учредителна конференция е в Бар-Вариете на 25 юни 1993,а инж. Симеон Мицов става първият председател на управителния съвет на БД”Син флаг”.
*Слънчев бряг е първият български курорт, удостоен с екоприза “Син флаг”.
Пилотният флаг е издигнат с ритуал на плажа пред хотел ”Европа” на 4 юли 1995 в 11 ч. 59 мин.25 сек.
*”Слънчев бряг” ЕАД е еднолично акционерно дружество със 100 % държавна собственост до 14 март 1994, когато е обявено за приватизация от Агенцията по приватизация.
*Въз основа на разпореждане №134/21.04.1992 на Министерския съвет, решение №19/16.02.1993 на председателя на Комитета по туризъм при МС и заповед №237/30.09.1996 на председателя на КТ при МС на 7 окт.1996 дружеството е вписано в търговския регистър като “Слънчев бряг” ЕАД.
*На 16 юли 1997 след продажба от държавата на 25 % от капитала на дружеството чрез първата вълна на масовата приватизация, наименованието на емитента е променено в “Слънчев бряг” АД.
*На 15 юли 1998 дружеството е регистрирано като публично в регистъра на публичните дружества към Държавната комисия по ценни книжа с решение от Протокол №45.
*На 8 юни 1999 пребиваващите туристи в Слънчев бряг са 4 713 от 22 националности. С тях броят на туристите от 8 юни 1959 пребивавали в комплекса според официалната статистика достига 9 338 220.
* Понастоящем “Слънчев бряг”АД се управлява от Съвет на директорите, чийто председател е Младен Мутафчийски, изп.директор е Малина Стратиева, а членове са Ели Анави, КольоВелков и Пламен Александров.



Кои са били първите, положили основите в „Слънчев бряг”:

първия архитект – арх.Никола Николов
първия строителен директор – Яни Гюров
първия технически ръководител – Стефан Кесаровски
първите дюлгери-бригадири - Коста Рачев от Добромирка, Габровско, Дочо и Никола Косеви от с. Гостиница, Севлиевско, Кръстьо Викев от Градец, Видинско
първия ресторант – Нептун, открит на 1 юни 1959 г.
първия хотел – Калина, открит на 1 юни 1959 г.
първия директор – Анастас Каролев
първия главен счетоводител – Михаил Бенин
първия турист – Франтишек Силвестър от Чехия


Frognews.bg Ви предлага публикация в Черноморски фронт , бр. 2690/ 8 януари 1959 г.



Нужна е още по-добра организация за строителството на „Слънчев бряг”

През м. декември миналата година строителството на курортния комплекс „Слънчев бряг” край Несебър навлезе в своя разгар. Броят на работниците надмина 800 души, като се строеше едновременно на повече от 100 обекта. От новата година обаче положението рязко се измени. На 6 т. м. бяха на работа не повече от 200 работника. Останалите се изплашиха от първото застудяване. Почти всички бригади от вътрешността на страната си заминаха за Нова година и не са се завърнали.
Защо се получи така?
Една от причините е, че при сключване на договорите със строителните работници ръководството на строителния район в Несебър не се е уговорило да останат на работа до завършването на комплекса.
Другата по-съществена причина, за да напуснат голяма част от работниците, е недобрата организация на работа на самия строеж. Почти всеки ден бетонджийските бригади бездействат по 1- 2 часа поради липса на бетон. Каменоделците също не даваха висока производителност, понеже не им се осигуряваха редовно подходящи камъни. Всичко това в крайна сметка доведе до този резултат – тъкмо когато строителството трябваше да се разгърне на широк фронт, обектът остана без достатъчно работна ръка.
Началникът на строежа др. Михо Ангелов и гл. инж. др. Благой Стефанов имат опит от други големи строежи в окръга и се стремят да решават всички възникнали въпроси.
Повечето от дошлите от други краища на страната строителни работници не бяха запознати със значението на „Сл. бряг” за нашата страна, за да разберат колко важно е комплексът да бъде завършен в определения срок- 31 май и за това още при първите трудности, много от строителните работници напуснаха. Те не виждаха нещата в перспектива.
Има редица битови въпроси, които също вълнуваха и вълнуват строителите, но председателя на профкомитета малко беседва с хората. Той не се заема с най- главната своя задача - организация и ръководство на социалистическото съревнование. С месеци се умува, докато бъдат направени преходни червени знаменца, а сега сигурно още няколко месеца ще минат докато започнат да ги връчват на първенците- бригади.
Времето вече се застуди. Към досегашните трудности ще възникнат и нови.
Най- главният въпрос, който трябва да бъде решен, е да се изпратят хора в Търновски, Врачански и някой други окръзи на страната, за да привлекат достатъчно работници. Най-напред обаче трябва от всяка околия в нашия окръг да се изпратят на „Сл. бряг” определения брой строителни работници, които да останат до завършване на обекта.



Според разработения график за строежа, до края на месец януари броят на работниците трябва да достигне най-малко 1000 души, опитът показва че с издирването на работниците въпросът не може да се смята за разрешен. По-важно е след това те да бъдат задържани до края на строежа. А за това е необходимо да се създаде още по-добра организация на работата, бързо да се отстраняват слабостите, за да могат работниците да изпълняват по-високо плановете си и да получават по-добро възнаграждение. Сред работниците трябва да се организира повседневна жива разяснителна работа, да знаят те на какъв важен национален обект влагат своя труд и се включат с желание в социалистическото съревнование.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5144 |09.06.2009 200 евро на ден за джебчиите в Слънчев бряг . 1| 9934 |07.06.2009 Туристическият сезон в Слънчев бряг няма да пострада от кризата . 1| 5532 |30.05.2009 Пуснаха тока в Слънчев бряг . 0| 5352 |28.05.2009 Извънредна сесия за тока на Слънчев бряг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads