Реклама / Ads
0| 6771 |12.06.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Слънчев бряг - между лукса, екзотиката и комфорта

.
Слънчев бряг Източник: Вяра Йовева
Плажове с дължина от 8 км. и ширина 100 метра, фин пясък, естествени дюни, чисти води, свеж въздух и 1700 часа слънцегреене от май до октомври. Става въпрос не за кой да е курорт, а за най-големия морски - Слънчев бряг, който на 8 юни навърши 50 години.
 
Разположен е в южната част на Черноморието, в красива залив във формата на полумесец. Най-северната част на курорта граничи с последните възвишения на Старопланинския масив и по този начин се създава прекрасно съчетание от море и планина. На юг от Слънчев бряг се намира древният град Несебър – архитектурен и исторически паметник, включен в списъка на Световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО.



На 30 км. от Слънчев бряг се намира международното летище в Бургас, а на 40 км. - пристанище и железопътна гара, както и на 434 км източно от София.

Морето тук е тихо, без приливи и отливи, има красиви паркове, чист въздух, а морският бриз прави дните приятни, а нощите прохладни. Осен за почивка, в Слънчев бряг можете да дойдете и за СПА процедури и рехабилитационни програми.

Слънчев бряг е сочен за един от най-космополитните български летни курорти. Подходящ е както за почивка и ваканция, така и за рехабилитация. В комплекса има над 300 хотела, които разполагат с близо 140 000 легла. Местата за нощувки са разделени в пет категории по стандарт звезди, като в курорта има както евтини тризвездни хотели, така и луксозни с пет звезди.

Освен богат избор на хотели, в курорта има и множество места за забавления - ресторанти, дискотеки, барове, бистра, пицарии, кафенета, увеселителни заведения.

Разнообразието от места за настаняване и хранене е удивително – от по-малки, уютни и спокойни хотели до тънещи в разкош и лукс замъци с добре поддържани паркове и басейни с мини аквапаркове, заведения и магазини; от уединени локали с жива музика до изискани, шикозни ресторанти, модерни барове и дискотеки, в които веселието продължава до зори.

На плажа се предлагат морски разходки, водни ски, джетове, плажен волейбол, парашути. В летните месеци се организират и спортни училища по ветроходство, водни ски, уиндсърфинг, гребане и плуване.

Сред големите атракции на Слънчев бряг е и “Екшън аквапарк”. Разположен е в западната част на курорта на площ от 24 000 кв.м. Там се предлагат атракции, както за големи, така и за малки. Аквапаркът разполага с 13 водни съоръжения.



Слънчев бряг е носител на престижното отличие „Син флаг” – признание за запазена екологично чиста природна среда.

Плажът на курортния комплекс е от ситен жълто-златист пясък, морското дъно е с много лек наклон и е удобно за къпане.
Климатът е морски – мека зима и сухо и горещо лято. Ободряващият планински въздух и морският бриз, освежават сухите и горещи дни и правят нощите приятни и прохладни.

Изграждането на курорта започва през 1958 г. Той бързо се сдобива с национална и международна слава. Тук между 1967 г. и 1999 г. се провежда международният фестивал за популярна песен „Златният Орфей”. Всяка година по традиция се организират дни на симфоничната музика, част от международният фолклорен фестивал, модни ревюта и редица плажни състезания.

Слънчев бряг е най-динамично развиващият се курорт по българското Черноморие.

През последните пет години в него са инвестирани над един билион евро, за да се превърне в курорт сравняван с крайбрежията на Южна Франция и Испания.



Улиците в комплекса са превърната в пешеходни зони през целия сезон.

Туристите могат да се разходят с автовлакче, велорикша или романтичен файтон. В курорта ще откриете множество магазини, от които да си купите сувенир, дрехи, бижута, хранителни стоки и всичко, от което имате нужда.

Всичко, което любителите на водните спортове биха могли да пожелаят – яхта, сърф, водни ски, круизи, пара-планери, гмуркане, джет, водно колело, летене по водата на ”банан” или отпивайки разхлаждащ коктейл в някой от веселите барове - просто няма как да скучаете на плажа!
Ако все пак предпочитате да поиграете тенис, волейбол, боулинг или голф, да пояздите или да отидете на картинг – добре поддържаните спортни съоръжения са на Ваше разположение.

Пътят Несебър – Елените разделя к.к Слънчев бряг на две оснавни зони- Зона „Изток” и Зона „Запад”.

В източната част на курорта са съсредоточени повечето хотели и почивни бази, строени при създаването му. Всички те са реновирани и предлагат на гостите си съвременни удобства.

Между по-старите сгради в последните години се построиха огромни хотелски комплекси с паркове и басейни, търговски центрове, барове и дискотеки, игрища за мини голф, тенис и др.

Сградите преливат една в друга, като цветна феерия под ярките лъчи на слънцето, което оставя усещането за пълно безгрижие. В същото време всяка от тях носи характерни черти.



Стиловете са най-различни от традиционния несебърски стил, през средиземноморската архитектура до съвременните форми.
В западната част, между пътя Несебър – Елените и главният път Бургас – Варна строителството е предимно от нови сгради – луксозни апартахотели, вилни комплекси и хотели.
Мащабно строителство на големи ваканционни комплекси предлагащи допълнителни услуги, спортни съоръжения и атракциони се очаква в западна посока от Слънчев бряг към селата Тъноково и Кошарица.

Зоната, смятана за слабо атрактивна, заради отдалечеността от морето, в момента се превръща в почти единствена алтернатива за развитие на Слънчев бряг.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9913 |10.06.2009 Слънчев бряг юбиляр, стана на 50 години . 0| 5162 |09.06.2009 200 евро на ден за джебчиите в Слънчев бряг . 1| 9942 |07.06.2009 Туристическият сезон в Слънчев бряг няма да пострада от кризата . 1| 5541 |30.05.2009 Пуснаха тока в Слънчев бряг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads