Реклама / Ads
6| 7052 |29.04.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Славова и Арабаджиев призовават да спрат скандалите в туризма

.
Съюзът на българската туристическа индустрия и Съюзът на инвеститорите в туризма апелират Министерството на правосъдието и ДАТ да направят проверка на сдруженията в туризма.
 

Така щяло да се установи дали членовете им спазват изискванията на закона за туризма да бъдат собственици на категоризирани хотели или регистрирани туроператори. "Това ще отсее самозванците и ще намали напрежението" - категорични са от двете най-големи браншови организации в туризма.
"Разтревожени сме от преднамерените скандали и раздухването на враждебност, предизвикани през последната седмица от хора, които използват браншовите организации като политически трамплин. Това вреди на имиджа на туризма в България. В туристическата индустрия са инвестирани милиони, тя осигурява работа на стотици хиляди семейства, носи сериозни приходи в държавния бюджет и не може да става заложник на болни амбиции." се казва в декларацията, подписана от Петя Славова и Ветко Арабаджиев.

На 23 април във в."Стандарт" главният секретар на СИТ Соня Колтуклиева открито заяви, че "скандалите се предизвикват все от Поли Карастоянова заради прекомерните й амбиции. Доскоро използваше за това като ракета-носител Георги Гергов, сега се метна на врата на Красимир Гергов. Никой председател на ДАТ няма да й харесва, защото неистово иска да му вземе мястото."

Както Frognews.bg писа, изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова се мъчи да оплете в мрежите си председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов с доноси срещу шефката на туризма Анелия Крушкова, с цел да й бъде снето политическо доверие и Карастоянова да заеме мястото й. Сега на Карастоянова й изнася да се представя като човек на царската партия, пропускайки факта, че от две години е член на Изпълнителния съвет на партия Българска Евролевица на Александър Томов, компрометирал се с тежките скандали в металургичния комбинат "Кремиковци" и ЦСКА. Под въздействието на Карастоянова Румен Драганов предизвика публичен скандал с председателката на Държавната агенция по туризма Анелия Крушкова на конференция за европарите, след което председателят на НБТ Красимир Гергов поиска оставката й.

По късно обаче Крушкова и НБТ се помириха, поне привидно. "Уверен съм, че ще продължим и ще развием коректни и пълноценни отношения. Отправям официална покана към Анелия Крушкова за среща с Управителния съвет на Националния борд по туризъм на предстоящото заседание на управителният орган на НБТ на 7 май 2008г.", каза миналата седмица Красимир Гергов.

Според наши източници, след публикацията на Frognews.bg, че на "Врабча" се е разсмърдяло на кухненски скандали , шефовете на царската партия са отстранили Румен Драганов като съветник по туризма на НДСВ и са ограничили достъпа на Поли Карастоянова до партийната централа.  Всичките претенции от последните две седмици на Националния борд по туризъм се кьорфишек - че ще се създаде министерство на туризма и че държавният бюджет ще отпусне 250 милиона лева за реклама на България в чужбина. "Това са спекулации и нереалистични претенции и само компрометират идеята държавата да обръща по-сериозно внимание на туризма.", коментираха от бранша. Тъй като туризмът е ресор на НДСВ в тройната коалиция, червеният олигарх Красимир Гергов прави заходи към жълтата централа. Зли езици говорят, че рекламният бос вложил големи инвестиции с неясен срок на възвръщаемост в голф-игрища и в ТВ-2 и за да се сдобие със свежи пари, притиска държавата да отпусне милиони за реклама на туризма.

"Съюзът на българската туристическа индустрия и Съюзът на инвеститорите в туризма подкрепят идеята на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин за създаването на държавно-обществена консултативна комисия по въпросите на туризма към Министерски съвет. Очакваме тя да се конструира и заработи възможно най-бързо, за да се финализира националната стратегия за туризма и да се обмислят източниците за увеличаване на средствата за национална реклама на България. Насочването на част от приходите от туристическите такси е една от възможностите за това., се казва в декларацията на СБТИ и СИТ. " 

tyrizum6.jpg

Считаме за неоснователни претенциите една организация да бъде припозната от държавата като единствен партньор и да бъде субсидирана от държавния бюджет, каквито са публично обявените искания на Националния борд по туризъм. Времето на държавно покровителствените казионни организации  отдавна си отиде и се надяваме никога да не се върне.  

Двете сдружения апелират към всички "да спре раздухването на скандали, да престане генерирането на напрежение с пиар акции на амбициозни преследвачи на кариера и лично облагодетелствуване. Всички трябва да обединим усилията си, за да бъде успешен туристическия сезон, който ще донесе приходи за държавния бюджет и ще подобри имиджа на България като туристическа дестинация. Това е от полза за всички българи." Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5778 |26.04.2008 Имам кредит към банка! Помощ! . 2| 13290 |25.04.2008 Да се докоснеш до свещената земя на Израел . 1| 8132 |25.04.2008 Инвестират 2 млн. лв. в ремонт на почивни бази на централната власт . 0| 9167 |25.04.2008 22 български изби участват в изложението "Винотур" във Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads