Реклама / Ads
19| 12845 |01.07.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

По следите на фурмите: Властта мълчи за дарението от ОАЕ, въпреки шумната реклама

.
Трима министри отговарят лаконично и уклончиво на въпроси за шумно рекламираното дарение от ОАЕ, което пристигна у нас през април. Стоката бе с тегло 15 тона, а бе споменато, че в дарението има и нужни медицински консумативи за борба с COVID-19. Оказа се, обаче, че с правителствения самолет у нас са пристигнали около 12 тона фурми - “питателна храна”, както се изрази икономическият министър Емил Караниколов. Той обаче отрича да има нещо общо с дарението от Дубай.
 

Въпросите са много. Някои от тях бяха зададени на трима министри от депутатът от БСП Георги Гьоков. Те се отнасят до конкретиката на бартера, при който България и ОАЕ си размениха стоки. Дарението се случи в средата на месец април, когато с пълна мощ се разгаряше и скандалът с бизнесмена Васил Божков, който и до днес се намира в Дубай. Бартерът бе представен като огромна помощ в борбата срещу COVID-19 и бе инициирано от фирмите “Градус” и “Интръст”, свързана с депутата Делян Пеевски.






Освен към Караниколов, депутатът Гьоков се обръща към Десислава Танева и Деница Сачева. Задава въпросите обстоятелствено, за да няма неясности. Дори моли Танева и Караниколов да не се измъкват с обяснението, че сделката е между частни субекти.

"Доставката е организирана от българското министерство на земеделието, храните и горите", уточнява изрично депутатът, цитиран от в. “Сега”.

 

Отговорите обаче са лаконични, а случаят с фурмите от Дубай постепенно потъва покрай другите скандали, в които се замесва властта.

 

Каква е стойността на предоставените от България хранителни стоки, колко струват насрещните фурми и медицински консумативи, каква е реализацията на дарението, има ли скрити договорки около сделката - това гласят основните питания към Танева. Отговорите са кратки - в министерството е получено писмо от дарителите с желание да предоставят на ОАЕ месо и млечни продукти от наши производители. Липсвала информация във ведомството за насрещните продукти.

 

Караниколов пък не знае цената на насрещните пратки, няма и понятие. Министърът на икономиката нямал роля при сделката, не разполага и с нейния договор. Стои въпросът в какво качество е придружавал ценната пратка до ОАЕ. Полетът, с който е осъществено дарението, бил ползван и за междуправителствена среща при спрените други полети - с това обяснение вероятно той иска да оправдае присъствието си. За междуправителственото мероприятие обаче не съобщава подробности.






Сачева пък е попитана разполага ли с информация за сделката, как точно са разпределени фурмите и какъв е ефектът им. В отговора социалният министър не забелязва каква конкретно е темата и общо обяснява, че в периода 3 април - 11 юни са разпределени 1405 тона храни от първа необходимост на над 58 000 лица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 11773 |02.02.2020 Европейски неуспех на фаворита на бг-властта за доставка на бойни машини на пехотата . 14| 13173 |06.10.2018 Властта натоварва работещите с големи осигуровки, за да има за пенсии . 3| 5781 |24.04.2018 Богомил Николов пред Фрог: Парното е системен проблем, който властта не иска да реши . 7| 10465 |16.03.2018 До няколко седмици властта разваля договорите с ”американските централи”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads