Реклама / Ads
0| 4880 |19.10.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Служители на НКЖИ в стачна готовност

.
Има абсолютна готовност от страна на служителите на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) да се включат в ефективни стачни действия, каза за медиите Димитър Динев, говорител на стачния комитет .
 

Над 8000 служители на компанията са заявили с подписа си намерението си за подобни действия. Ако се стигне до стачка, цялото движение в страната ще бъде блокирано, обясни Росен Зарков, председател на федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа" .

Днес стачният комитет ще проведе заседание, на което ще се подготвят официалните искания от името на работниците. Повечето от исканията на синдикатите се припокриват с изпратените вече в централата на НКЖИ на 22 април тази година, имено - спиране на съкращенията, закриването на гари и части от железопътната мрежа, гарантиране на своевременно изплащане на заплати и аванси на работещите в дружеството, договаряне на система за изплащане на работните заплати. Синдикалистите ще настояват и закриването на 13 линии в страната да се премахне от антикризистния план.

Официалната декларация ще бъде предадена на ръководството на НКЖИ и ще се премине към подписване на споразумение между работници и работодател. Към стачни действия ще се премине, ако такова не бъде подписано и ако до края на месеца заплатите на работниците все още не са изплатени. Заплатите на служителите на дружеството за август все още не са изплатени стана ясно днес.

В транспортното министерство има много добър социален диалог в момента, признава Зарков. Той подчертава, че исканията им са свързани с запазването на железниците изобщо в България. Сред вариантите, които предлагат синдикатите за постъпления в НКЖИ, са взимане на заем от страна на ръководството на дружеството или продаването на вземанията му. БДЖ дължи на НКЖИ 70 млн. лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5863 |03.06.2009 Испанската банка BBVA пуска служителите си в ...5 годишен отпуск . 3| 6068 |29.05.2009 Наемането на нови служители - 3 пъти по-скъпо от задържането на настоящите . 5| 5207 |13.12.2008 Bank of America съкращава до 35 хил. от служителите си . 3| 4690 |17.11.2008 Невиждана чистка в Ситигруп, 50 000 служители на улицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads