Реклама / Ads
0| 5073 |14.01.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

S&P смъкна рейтинга на девет страни от еврозоната

.
Рейтинговата агенция Standard and Poor‘s официално съобщи, че понижава оценката си за кредитоспособността на Франция, Австрия, Италия и Испания, но запазва рейтинга на Германия на максималното равнище от три А (ААА), съобщи Ройтерс.
 

Агенцията намали кредитните рейтинги на девет европейски страни и даде негативни преспективи на всички страни от еврозоната с изключение на Германия и Словакия. Намаляването на рейтингите, с което Франция и Австрия губят досегашните си максимално високи оценки (от ААА на АА+), е тежък удар за способността на европейския валутен съюз да се пребори с влошавата се дългова криза, отбелязва Асошиейтед прес.

 

Оценката за Италия е намалена от А на три бе плюс (ВВВ+), а на Испания - от АА- на А.Намалени са и рейтингите на Португалия (от ВВВ- на ВВ), Кипър (ВВВ на ВВ+), Малта (от А на А), Словакия (от А+ на А) и Словения (от АА- на А+).Кредитните рейтинги на Белгия (АА), на Естония (АА-), Финландия (ААА), Германия (ААА), Ирландия (ВВВ+), Люксембург (ААА) и Холандия (ААА) остават без промяна.

 

Прогнозите по рейтингите на Австрия, Белгия, Кипър, Естония, Финландия, Франция, Ирландия, Италия, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Словения и Испания са определени като негативни, което означава възможност за понижаването им тази или идната година. Гърция отдавна е с отрицателна прогноза.

 

В съобщението на Standard and Poor‘s се казва, че действията, предприемани през последните седмици от европейските политици не са достатъчни за пълноценно решаване на проблемите на еврозоната.Понижаването на рейтингите става в момент, когато жизненоважните преговори за съкращаване на дълга на Гърция изглежда са на път да се провалят, отбелязва Асошиейтед прес.

 

Финансовите пазари на ЕС приключиха търговската седмица със силно спадане на курса на еврото - с 1,08 процента, спрямо долара. Към полунощ в петък срещу събота едно евро струваше 1,2675 долара.Еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен нарече погрешно решението на Standard and Poor‘s да намали кредитните рейтинги на девет страни от еврозоната.Той изрази съжаление от "нелогичното" според него решение, което не случайно е взето точно в настоящиямомент, когато еврозоната предприема решителни мерки за преодоляване на кризата.

 

В изявлението си той посочи, че създалото се положение още веднъж потвърждава необходимостта от бюджетна консолидация и от структурни реформи в страните от еврозоната, както и от усилия за въвеждане на Европейския стабилизационен механизъм, който трябва да заработи през лятото и да смени сегашният временен Европейски механизъм за финансова стабилност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 12270 |31.05.2011 Усвояваме 126,6 млн.€ до 2014 от донорски страни . 2| 6021 |29.11.2010 6 банки коректни, девет нарушават ЗПК . 2| 6678 |27.11.2009 Moody’s понижава рейтинга на четири български банки? . 0| 5909 |25.11.2009 Лукойл смъкна цената на пропан-бутана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads