Реклама / Ads
2| 8547 |21.03.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Смолян изкушава с евтини цени и великолепна природа

.
Разположен в центъра на Родопите, Смолян е ключово място за множество планински дестинации и райски кътчета. Духът на родопският фолклор се възражда в околностите на града с провежданите всяка година традиционни празници.
 

С настъпването на първата пролет все повече хора започват да търсят среща с природата. Сред разнообразието от курорти и почивни села, в сърцето на Родопите Смолян остава едно от най-предпочитаните кътчета в България. Тук ароматният въздух е достатъчен, за да излекува всяка болежка и умора. Хора от цяла Европа посещават Смолян, който е отправна точка към изключителни местности, върхове и ски-писти. Цените на квартирите и хотелите в града са повече от задоволителни, тъй като са предвидени оферти за всеки джоб.

В града и околностите му всяка година се усеща и истинският дух на Родопите и богатото ни фоклорно минало с песни, танци и свирни по време на традиционните нашенски събори. Космите на гърба могат да настръхнат на всеки, който е дошъл да чуе самобитният гайдарски оркестър "Сто каба гайди" по време на Роженския събор. Този родопски край се превърна в космичен, митичен и духовен център, когато нашата гордост Валя Балканска изпя излетялата в космоса песен "Излел е Дельо хайдутин".

15a_00123.jpg 

В самото сърце на Родопите, пръснат във всички посоки и в близост до ски-курортите Пампорово и Чепеларе е разположен гр. Смолян. Той е създаден като обединен град през 1960 г. чрез сливането на гр. Смолян и селата Езерово, Райково и гр. Устово, които днес са най-големите квартали на града. Впечатляваща е модерната архитектура в центъра, която съчетава в себе си хармонията между традиция, ландшафт и съвремие. Тук могат да се видят и многобройните запазени къщи и църкви строени  през 18-19 век - Пангаловата къща (1860г.), Алибеевия конак (1751г.), Келевската къща (1860г.), Сгуровата къща (1866г.). Те достоверно напомнят за самобитния живот, традициите, културата, и духовенството на родопчани в миналото и тяхното някогашно битуване. В Етнографският музей, живописно разположен на хълма над центъра, са запечатани много от тези моменти. До него художествената галерия пък показва съвременна колекция от платна на бележити български художници и картини на местни автори. В момента в самия център се строи най-големия източноправославен храм в Южна България и втория по големина в страната – "Св. Висарион Смолянски". Във квартал Райково пък се намират седемте източноправославни църкви и архитектурно-етнографският резерват Чешитската махала, а отделно из хълмовете на града са пръснати множество стари, нови и още недовършени параклиси.

img_6214.jpg Родопите са планина, в която ще бъдете по-близо до звездите. В звездната зала на най- големия в България Планетариум - този в Смолян - се предлагат целогодишно разнообразни астрономически спектакли. Гостите на общината могат да посетят и разгледат Националната астрономическа обсерватория “Рожен”, оборудвана с най-големия телескоп на Балканите. От тук може да се види цялата история на Вселената.

Ако сте от хората, обичащи удобствата и комфорта на градския живот, гостоприемните хотели или семейни къщи ще предложат всички удобства за вашия уют и спокойствие. Преобладаваща част от тях са 3-звездните, както и семейните вили. Цените им за момента са приемливи, а предлагане има за всеки джоб. В тризвездния „Спартак” например 2-ните стаи струват 40 и 50 лв., в зависимост от това, дали ще изберете по-луксозната оферта. В СПА хотел „Дикас” те са по 65 лв., но в предложението са включени сауна, джакузи и рум-сервиз. Ако сте със семейството си, то спокойно може да си наемете 4-местен апартамент в същия хотел срещу 120 лв. Собствениците твърдят, че най-предпочитан е мезонета в хотела, чиято цена е 95 лв. На най-голяма популярност в Смолян се радват семейните вили, повечето, от които са 2 звезди. Те привличат отпускарите с тишината и спокойствието, което предлагат, а и с по-ниските си цени. Обикновено в тях са включени кухня, кабелна телевизия и пералня. Една от най-евтините оферти от подобен вид хотели идва от вила „Смолена” с цена за легло 10 лв. Колегите им от семеен хотел „Спортна 17” пък дават двойната стая за 30 лв., като в офертата е включен екскурзовод и лятна градина. 

Ако сте от запалените планинари и туристи, решили да се насладят на уникалните природни забележителности и празници, стратегическият Смолян ще ви даде възможност до се отправите до различни точки за горското си пътешествие. Най-близкото място, което може лесно да бъде видяно в югозападната част на града е Смолянският водопад, висок 20 м. Маршрутът ви може да продължи в зоната на пешеходния и пещерен туризъм по поречието на река Арда, района на Смолянските езера, на селата Широка Лъка, Гела и Стойките, както и местността Хайдушки поляни. На 5 км от кв. Езерово и на север под Орфеевите скали и връх Снежанка се намират прочутите Смолянски езера. Те се намират само на 2-3 км от лифтовата станция към връх Снежанка. Местна легенда разказва, че навремето един овчар загубил овцете си в едно от езерата - Бистрото езеро, понечил да ги спаси, но те потънали и никога повече не ги видял. Хвърлил овчарската си гега във водата и си тръгнал. След известно време хора, които работили покрай извор “Хубча” близо до село Бостина, намерили в реката гегата на този овчар. Учудването било голямо, защото езерото е на разстояние над 20 км от извора. През многото планини и поляни, било необяснимо за тях как гегата е могла да се окаже тук. Така от там възникнали много предания и легенди за Смолянските езера.

_8a_00116.jpg 

Търсачите на екстремни преживявания, търгнали на планинско пътешествие, могат да практикуват спортове като скално катерене, планинско колоездене или проникване в неблагоустроени пещери в околностите на Смолян. Така ще се докоснат до ревниво пазените от планината тайни на пещерата ”Ухловица”, разположена на 3 км североизточно от с. Могилаца. А може да отидете до  Ягодинската пещера и смразяващото Дяволско гърло на територията на живописното Триградско ждрело в близост до Девин. Основната част на Дяволското гърло е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров. И в двете пещери има организиран екскурзовод, който с охота разказва за легендите, които крият пещерите.

Друг важна дестинация, през която задължително трябва да минете е с. Широка Лъка, намиращо се само на 24 км от Смолян.  Селото е единствено по рода си с оригиналният си родопски стил, музикални традиции и история. Именно тук се намира едно от 2-те музикални училища за народно творчество, откъдето са тръгнали много популярни днес певци. Всяка година в първите дни на месец март се провежда народен карнавал от групата момци , облечени в страшни кожени маски. Те изпълняват древни сцени и танци под ритъма на стотиците вързани по телата им чанове.  Традицията повелява рано сутринта на "Пес понеделник" дружината да се събере на площада и да обикаля след това селището. По време на обиколката старите хора се стремят да откъснат по нещо от маскираните, за да има плодородие и изобилие в домовете им.

img_5148.jpg

В никакъв случай не трябва да изпускате провежданият на всеки 2 години през последната събота и неделя на месец август Роженски събор.  Ще се замаяте от песни, танци и свирни, а също и от багрите на чудно красивите народни носии. Роженският събор има над сто годишна традиция. Именно тук през 1961 година изгрява "Чудото на Рожен" - самобитният гайдарски оркестър "Сто каба гайди", който се превръща в символ на събора. От тук излита и песента "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска, за да кацне на борда на космическата станция "Вояджър", наред с музиката на Бах, Бетовен и Моцарт, в търсене на чужди цивилизации в Космоса.

_3a_00111.jpg
 снимки Вяра Йовева

Сигурно това е достатъчно, за да потърсите как най-бързо и лесно се стига до Смолян. От София до там се стига за 4, 5 часа, като може да избирате между три редовни линии. Цената на билета е 16 лв., но ако сте четиричленно семейство например с личния ви автомобил може да излезе и по-евтино. Предимството при собствения транспорт е, че може да спрете и да се насладите на великолепната родопска природа, през която се минава по пътя за града. От Смолян пък са осигурили маршрутки на всеки кръгъл час, които пътуват до Пампорово и до Чепеларе. Цената им е 3 лв.

 

Йочка Димитрова

Васил Василев 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6489 |21.03.2008 Треска за кадри клати бизнеса . 2| 5572 |19.03.2008 Магазините и МОЛ- овете във Варна се увеличават за сметка на хотелите . 2| 5495 |19.03.2008 Христо Стоичков ще прави комплекс край Смолянските езера . 0| 5318 |18.03.2008 Настъпва глад за офис площи у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads