Реклама / Ads
6| 8716 |08.10.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

SOS! В банка "Виктория" пропищяха от нагли квестори

.
Квестори в ТБ "Виктория" се държат със служителите както надзиратели с концлагеристи. Това проличава от писмо на служители на банката до Управление "Банков надзор" в БНБ отпреди два дни. Синдикалисти във финансовата институция на свой ред описват в обръщение до УС на БНБ абсурдни ситуации, в които квесторите обиждат и унижават служителите незаслужено.
 
Споменават се заплахи и груби изрази. Кой знае защо квесторите си служат постоянно и с името на прокурори, които щели да "разкажат играта" на всеки, който се осмели да протестира срещу бруталното поведение на изпратените уж да проверяват положението в ТБ "Виктория".

 

Ето и някои от писмата, с които успяхме да се сдобием.

 

ДО

БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА

гр. София 1000, пл. Александър I № 1

 

Управление „Банков надзор”

 

 

Относно: Действия на квесторите в ТБ „Виктория” ЕАД

 

 

Уважаеми господа,

 

С настоящото писмо бих искал да Ви запозная с някои действия на квесторите на ТБ „Виктория” ЕАД и да изразя мнението си.

 

Началник съм на управление „Правно” на банката от 2008г., а от 2013г. съм и член на управителния й съвет. На 22.06.2014г. банката беше поставена под специален надзор, а аз, заедно с останалите членове на съветите на банката, бях отстранен от длъжност. Продължих, обаче, да изпълнявам функциите си на началник на управление „Правно” въз основа на действащия ми трудов договор с банката.

 

Твърдя, че до 03.07.2014г. съм оказвал пълно съдействие на назначените квестори в банката (както на първоначалните, така и на настоящите) и на техните консултанти, като за целта съм бил на работното си място дори и в почивните дни. Ангажимент за такова съдействие поех и лично към г-жа Кордовска на срещата ни на 22.06.2014г. Независимо от това, на 03.07.2014г., незабавно след като квесторите на банката видяха, че разговарям с отстранения изпълнителен директор Деляна Пешева, бях помолен да заявя за ползване целия си платен отпуск (55 работни дни), като ми беше заявено, че при връщането ми от отпуск „нека новите собственици на банката решават съдбата ми”. В интерес на банката и за да не се създават напрежение и ненужни конфликти не се противопоставих. След излизането ми в отпуск кабинетът ми е бил запечатан, а електронната ми поща – пренасочена към квесторите и други колеги. Трудовото ми възнаграждение за мес. юни беше изплатено със забавяне, след серия от имейли от моя страна, в които трябваше да заявя, че ще се обърна за съдействие към БНБ, за да стане плащането факт. На 08.07.2014г. колеги от банката са изпратили писмо до квесторите с молба да преразгледат решението си дългия ми отпуск (приложено), но без отговор.

 

На 19.09.2014г. се явих на работа, но кабинетът ми беше заключен, а на мен дни наред не ми беше осигурено друго работно място и условия за труд. За това Ви уведомих с писмо Ваш вх.№ БНБ - 109600/24.09.2014г. (копие на мое писмо до квесторите).  

 

 На 25.09.2014г. бях помолен да се явя при квесторите и при началника на управление „Човешки ресурси”, като целта на срещата бе да ми бъде връчена заповед за прекратяване на трудовото ми правоотношение на основание чл. 328, ал. 2 от Кодекса на труда. След като уведомих присъстващите, че съм член на ръководството на новосформирана синдикална организация на служителите в банката, заповедта беше прибрана. Последвалите викове, нареждания „да се намери начин до края на деня да бъде уволнен” и заплахи с прокурори (!?) няма да коментирам и се надявам, че са поне преувеличени, тъй като разбрах за тях от други лица.

 

Защо квестори, които ще са в банката още броени седмици, трябва тепърва да извършват съкращения на персонала, вкл. закриване на клонове на банката? Не е ли по-добре подобни действия да се обсъждат и извършват след вземането на решение за бъдещето на групата на КТБ и в частност ТБ „Виктория” ЕАД, каквото решение, уверяват ни всички, ще има скоро?

 

Не счита ли БНБ, че, извършвайки уволнение на основание чл. 328, ал. 2 от КТ, квесторите при специален надзор излизат извън правомощията си? Като юрист изразявам твърдото си убеждение, че това основание за прекратяване на трудово правоотношение не е приложимо от квесторите, съвсем друг е неговия смисъл и аргументи има много в тази насока.

 

Защо член на управителния съвет на една банка, независимо че е отстранен от длъжност поради специалния надзор (а обстоятелствата, довели до поставянето на „Креди Агрикол” ЕАД под специален надзор, са добре известни) трябва да бъде подлаган на подобно отношение? Каква е целта в края на специалния надзор една банка да бъде оставена без началник на правния отдел или дори без правен отдел?

 

Кому е нужно всичко това?

 

 

 

 

гр. София                                           С уважение,

25.09.2014 г.                                                                       Георги Дренски

 

 

 

ДО

 

КВЕСТОРИТЕ НА

ТЪРГОВСКА БАНКА „ВИКТОРИЯ” ЕАД

гр. София 1000, бул. Княгиня Мария Луиза № 2, ет. 5

 

КОПИЕ ДО

БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА

УПРАВЛЕНИЕ „БАНКОВ НАДЗОР

гр. София 1000, пл. Александър I № 1

 

 

Относно: Неизпълнение на задължения на работодателя

 

 

            Уважаеми дами и господа,

 

            На 19.09.2014г. се явих на работа след ползването на повече от 50 дни отпуск по          чл. 155 от КТ. Отпускът, за толкова дълъг период, ползвах по инициатива на квесторите на банката с аргумента, че този подход ще бъде прилаган и към останалите служители на банката по време на специалния надзор. Не ми е известно да има други служители, които се е наложило да ползват наведнъж целия си платен отпуск.

 

При явяването ми на работа установих, че кабинетът, в който работех до излизането ми в отпуск, е заключен по нареждане на квесторите. И до този момент, вече трети работен ден, кабинетът ми е заключен, като съм принуден да изпълнявам трудовите си задължения без работно място, компютър, достъп до вътрешнобанковата електронна поща, вътрешнобанковата информационна система (интранет), ползваната в банката правно-информационна система. Това са нарушения на задълженията на работодателя по чл. 127, ал. 1, т. 2 от КТ.

 

Считам, че посоченото по-горе е и грубо нарушение на задължението по чл. 127,  ал. 2 от КТ.

 

 

24.09.2014г.

 

 

 

……………………………………………

Георги Дренски

Началник управление „Правно”

ТБ „Виктория” ЕАД

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6451 |16.07.2014 Л. Богданов: Не може да се оздравява банка, когато в нея има прокурори . 2| 10800 |14.07.2014 Правомощия на органите на БНБ съгласно Закон за Българската народна банка (ЗБНБ) и Закон за кредитните институции (ЗКИ) . 6| 6480 |17.05.2014 Фонд и банка дават до 5 млн. евро за проект . 8| 12937 |28.11.2013 Стартира BACB Plus – първата виртуална банка в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads