Реклама / Ads
21| 25676 |16.02.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Спас Русев губи сделката за БТК

.
Спас Русев Източник: Булфото
Спас Русев е на път да загуби битката за Българската телекомуникационна компания (БТК). Бившият шофьор от УБО и настоящ лобист и бизнесмен спечели през ноември 2015 г. „търг“ за дълга на непрекия собственик на БТК – люксембургската InterV Investment. Дълг, отпуснат от лондонското инвестиционно поделение на руската банка ВТБ – VTBCapital.
 
Според публикация на „БАНКЕРЪ“ VTB Capital ще се откаже от резултатите от търга. Като начало е удължила до 10 март срока за погасяването на въпросния дълг.

Новината за удължения срок за погасяване на мостовия заем от 150 млн. евро от VTB Capital за InterV Investment, изпозлвани за придобиването на БТК през 2013 г. беше потвърдена за Студия Трансмедия от източник, запознат с процеса. По думите му операцията в момента е standstill и няма да има развитие в следващия месец.

Според информация на Студия Трансмедия официалната «вътрешна» версия в структурата на ВТБ е, че банката предпочита да не консолидира евентуланата загуба от признаването на кредита като необслужван. Това е доста странно обяснение, защото заедно с евентуалното отписване на кредита като загуба на консолидирано ниво в групата би трябвало да влезе и печалбата от продажбата му. А според неофициалната информация за «търга» в Лондон Спас Русев плати 330 млн. евро, за да откупи дълга и съответно обезпечението. Ако, разбира се, търгът е бил реален, а не само фасада за промяна в контрола и собствеността във веригата компании с краен контрол над БТК. Защо ВТБ биха се отказали от консолидацията на тази печалба не е ясно. Но според информация на Студия Трансмедия висшето ръководство на ВТБ не е одобрило сделката заради нейния рисков репутационен характер.

Сред факторите, които са натежали, е жалба на Empreno Ventures – крайният собственик на 43.3% от InterV Investment, респективно БТК, притежавано от руснака Дмитрий Косарев, придобил дела от Цветан Василев. Жалбата на Косарев е подадена пред британската Служба за борба с тежките измами (Serious fraud office) и е насочена именно срещу VTB Capital заради предполагаемото незаконно завладяване и продажба на БТК на свързано лице.

Жалбата е внесена от адвокати, представляващи InterV Investment и самия Дмитрий Косарев. Според текста й VTB Capital нечестно е завладяла акционерния дял на InterV в БТК, като е влязла в заговор с трета страна, така че да блокират достъпа на собственика.

В жалбата поименно са описани главният изпълнителен директор на VTB Capital Ник Хът, глобалния главен изпълнителен директор на VTB Capital и главен изпълнителен директор на "ВТБ Капитал Холдинг (Русия) Алексей Яковицки и Юрий Соловьов - заместник-председател на управителния съвет на "ВТБ Банк" и председател на съвета на директорите на "ВТБ Капитал Холдинг" (Русия).

ВТБ в момента е под санкции и единственият начин да оперира в Западна Европа е през дъщерните си компании, регистрирани в съответната юрисдикция. Едно от основните звена е VTB Capital и руската група не може да си позволи проблеми с него. При това за такъв дребен казус. И въпреки това, обяснението е по-скоро добре премерен обществено приемлив отговор, отколкото достоверна причина за «заден ход».

В жалбата си в Лондон Дмитрий Косарев твърди, че VTB Capital нарочно е попречила на InterV Investment да рефинансира заема от 150 млн. евро. След това е продала акциите на InterV Investment в БТК, които са използвани за гаранция по заема, на силно занижена цена на свързано лице - Спас Русев. По този начин е «нарушила споразумение за запазване на съществуващото положение, сключено между страните».

Това е ключово твърдение, защото е признание за постигната договорка между предишните съсобственици в InterV Investment Цветан Василев чрез SHCO 79 Sarl (Luxembourg), Crusher Investment (Guernsey) и миноритарите, водени от Майкъл Таненбаум. Наличието на подобно споразумение беше неколкократно отричано от българския представител на VTB Capital Милен Велчев. Велчев е основна фигура в целия процес по продажбата на обезпечението по дълга на InterV Investment – акциите на БТК. Заедно с брат си Георги те са в оновата и на оперативното управление на БТК в момента. Изнасянето на одобрението за сделката на по-високо ниво в структурата на ВТБ обаче значително разклаща позициите на братята.

Дмитрий Косарев, а преди него и Цветан Василев на няколко пъти обявиха, че участието на VTB Capital е само номинално и те не само нямат основание да претендират за оперативен контрол над БТК, но и вече би трябвало да се прехвърлили акции от InterV Investment, тъй като те са били предварително договорени и разплатени по Total Return Swap договор.

В интервю за руския сайт lenta.ru през ноември 2015 г. малко преди провеждането на «търга» в Лондон Велчев потвърди това. «Никога не сме отричали факта, че тази инвестиция е хеджирана с помощта на дериватен договор», казва той.

Велчев обясни и че VTB Capital  е в задължение да предаде акциите по този договор (дериватния) на ТЦИМЕ. Това е компания от възлово значение за икономическата група на Цветан Василев, която е в процедура по несъстоятелност, след като отстранената от СГС съдия Румяна Ченалова прие за основателни претенциите на офшорна компания, контролирана от Делян Пеевски.

„Важно да се каже, че ние можем да предадем този пакет акции, само ако получим точни инструкции от ТЦИМЕ. След фалита на КТБ обаче ТЦИМЕ се оказа в положение да не може да издаде такива инструкции. При тези обстоятелства ние не само че не можем да предам този пакет акции, но и не бива да го правим. Ако такива инструкции се появят, ние с радост ще ги изпълним“, продължава в интервюто си Велчев.

Проверка на Студия Трансмедия в регистъра на компании на остров Гърнси показа, че Crusher Investment е дружество с капитал от 2 британски паунда. Повече от видно е, че то е използвано единствено за лице - номинален собственик в сделката за БТК. Защото ако ВТБ бяха имали сериозни намерения, различни от краткотрайна портфейлна инвестиция, биха играли поне със собственото си инвестиционно поделение. Така, както в сделката за «Булгартабак холдинг».

Едно от делата, водени от Косарев е срещу VTB Capital за собствеността над Crusher Investment. Резултатът от него може да доведе до турболентна промяна не само на акционерно ниво, но и в оперативното ръковдоство на БТК. В телекома не е имало заседание на Надзорния съвет вече близо година. На последното заседание VTB Capital чрез братя Велчеви наложи изключването от Управителния съвет на Златозар Сурлеков. Бивш член на НС на КТБ и приеман за доверен човек на Цветан Василев. В момента телекомът се управлява от Атанас Добрев. Промяна в контрола над Crusher обаче би донесла и радикално изменение на мениджмънта.

Макар и оспорвана на няколко нива и обект на няколко съдебни спорове, сделката за промяна в контрола над БТК премина знабележително лесно през Комисията за защита на конкуренцията в България. За по-малко от две седмици комисарите в КЗК одобриха поемането на контрол над InterV Investment от Viva Telecom Люксембург. С по-висока скорост в КЗК се движат само сделките, свързани с одобряване на придобиванията от ДПС депутата Делян Пеевски. Предвид влиянието на Пеевски над КЗК, строгостта на комисията преди поемането на оперативния контрол над телеком от братя Велчеви и благосклонността й след това помагат да се ориентираме какво е отношението на ДПС депутата към Велчеви и действията им по проджбата на БТК. Позитивното отношение на контролираните от Пеевски медии към Спас Русев пък е достатъчен сигнал, че това е правилният сосбтвеник на телекома. 

Решението на КЗК за одобрение в смяната на контрол над БТК обаче е оспорвано в съда. Жалбата във ВАС е подадена от LIC33, което даде основание на българските медии да тиражират версията, че сделката се обжалва от Пиер Луврие. Белгиецът с множество руски контакти, заподозрян във финансиране на паравоенни структури в Източна Украйна, се появи на небосклона през февруари 2015 г. като обяви, че е изкупил дела на Цветан Василев в БТК и няколко други компании. След като се провали в опитите да рефинансира задълженията към КТБ той оябви, че се оттегля от операцията.

Според информация на Студия Трансмедия не Луврие, а Косарев е жалбоподателят пред ВАС. Косарев е собственик на Empreno Ventures, което от своя страна е собственик на дружеството, притежаващо LIC33. LIC33 пък е собственик на LIC Telecommunications, което от своя страна държи 43% от V Telecom Investment SCA. Това е първата консолидираща компания в Люксембург, която практически разпределя дяловете на всички акциионери. След нея по веригата следват V2 Investment Sarl, InterV Investment Sarl (заложена срещу 150 млн. евро) и Viva Telecom България.

Според информация на Студия Трансмедия все още непридобил БТК, Спас Русев е стегнал армия от консултанти, които преговарят за препродажбата на БТК. Сред оферираните кандидат-купувачи e Марк Шнайдер, който имаше интерес към сделкта и в процедурата преди „търга“, организиран от VTB Capital. В интервю за „Капитал“ Шнайдер потвърждава, че воденият от него консорциум, в който участват той и CVC, са имали разговори с представители на „новите собственици“.

Според информация на  Студия Трансмедия освен братя Велчеви в набирането на бъдещи кандидат-купувачи активно участва бившият министър на транспорта и съобщенията в правителството на Симеон Сакскобуркготски Пламен Петров. Същият е човекът от прословутата "яхтена" снимка, на която Милен Велчев, Мириослав Севлиевски и застреляният контрабандист Иван Тодоров- Доктора играят карти на наета от Спас Русев яхта в Монако. Пламен Петров е натоварен по „австрийска“ линия и води разговори с Мартин Шлаф и Рони Пецик. Те бяха сред спряганите за кандидати и по време на процедурата с „търга“, разигран от VTB Capital.

Шлаф и Пецик са приемани за проксита на мексиканския милиардер Карлос Слим. Слим придоби преди време мажоритарен дял в Телеком Аустриа и чрез него е собственик на Мобилтел.

Наскоро Мобилтел придоби кабелния оператор Близу. Евентуална сделка на ниво Мобилтел – БТК би довела до създаването на мега компания.

 

Материалът е от:

transmedia.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5717 |02.02.2016 Илияна Йотова спасява планинските региони с европари . 5| 5635 |05.11.2015 Радан Кънев не изтеглил парите на ДСБ от КТБ, за да не загуби лихвата . 6| 5749 |16.09.2015 Я. Гечев за Фрог: 500 млн. може да са загубите по Програмата за селските райони . 1| 5251 |31.07.2015 Петролът отчита месечни загуби от 20%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads