Реклама / Ads
0| 5105 |10.12.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Спират необезпечени договори, променят тръжната процедура

.
Росен Плевнелиев Източник: Вяра Йовева
Тепърва ще спрем финансово необезпечени договори на стойност 160 млн. лв. с пълното съзнание, че това е разбиване на модел в България и малка революция, посочи Плевнелиев. Ще се работи само по финансово обезпечени договори - колкото пари има в бюджета – толкова. Това заяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по време на форум, посветен на мерките срещу си
 

По нов начин работим и по отношение на тръжните процедури съвместно с организацията “Прозрачност без граници”, отчете министърът. Между 250 и 300 млн. евро ще бъдат спестени при прозрачна тръжна процедура за строителството на магистрала “Тракия”, съобщи той. При една непрозрачна процедура в миналото сумата, договорена за изграждане на същата отсечка от 115 км, е била 619 млн. евро, припомни Плевнелиев.

МРРБ има в момента 250 млн. лв. задължения по финансово необезпечени договори и да се сключват такива договори е било практика през последните 20 години, обяви Плевнелиев. Така според него държавата генерира корупция, защото един административен служител взема решение на кого колко пари да плати, а строителните фирми се борят за тези плащания.
Миналата година са разплатени 4,2 млрд. лв. в последния момент, тази година подходът е корено различен, обяви Плевнелиев.

Направихме пълен анализ на всяка фактура и всяко плащане в координация с браншови организации, каза той. Голямата ни цел е не да разплатим тези финансово необезпечени средства, а от 1 януари 2010 г. да работим само по 100 процента финансово обезпечени договори, заяви министърът. Според него така няма да има нужда строителните компании да плащат подкупи, за да им бъдат преведени средства по договорите.

До края на януари 2010 г. МРРБ ще бъде готово с нови тръжни процедури за “проджект мениджмънт” на големите инфраструктурни проекти, каза Плевнелиев. Така интересът на държавата ще бъде защитен, добави той.

Плевнелиев каза, че е изненадан, че в последните години има разписани толкова много мерки за борба със сивата икономика. Той посочи, че практика на МРРБ отсега нататък ще е да предприема само няколко мерки, но с ясен резултат.

В строителството трябва да се работи на пазарни цени, установихме, че това не е така в част от договорите, които са подписани. Плевнелиев посочи, че след направени проверки и корекции, от МРРБ са икономисали на държавата 67 млн. лв. само през първите три месеца на управлението на новото правителство.

Министърът заяви, че е необходимо да се изясни къде се ражда корупцията и това се случва при сключване на обществена поръчка - при избор на фирма и след това при заплащането на услугата. В миналото са подписани финансово необезпечени договори, това поражда корупция, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството.

За последните 10 години са разписани шест концепции, седем държавни институции са се занимавали и са похарчени 132 млн. лв. за изграждане на електронно правителство, но то не работи. Сегашното правителство трябва да има воля да реализира този проект, защото това ще даде възможност на бизнеса и гражданите да получават достъп до администрацията, без да ходят никъде, посочи още министърът Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5449 |09.12.2009 Променят Закона за обществените поръчки . 0| 4783 |12.11.2009 Тръгва тръжната процедура за Тракия . 1| 5637 |27.10.2009 Тръгва тръжната процедура за "Тракия" . 0| 5861 |11.09.2009 Завишени цени спират общински проекти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads