Реклама / Ads
0| 5177 |17.08.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Сривът в световните борси ще е за кратко

.
Световни фондови борси в Европа, САЩ и Азия регистрират значителен срив. Тенденцията е ясно изразена от 9 август. Валутните пазари също са нестабилни. Доларът за три дни поскъпна с близо 4 стотинки спрямо еврото.
 

Като цяло акциите на фондовите борси силно поевтиняват заради опасенията от проблемите, които може да създаде кризата в ипотечното кредитиране в САЩ. Тя е предизвикана от  раздаването на рискови кредити на хора, които  не са платежоспособни и то в такива моменти, когато не могат да си плащат. Например втора ипотека на къща, която, разбира се, е без покритие.

„Такъв пазар тук няма, при нас се дават кредити на най-добрите кредитополучатели. Тук още не се дават кредити на бедни кредитоискатели,  които нямат работа, докато в САЩ те се ползват и от такива хора. И в определен момент се случва този риск да се реализира", смята Георги Ангелов, икономист от институт „Отворено общество". Според него понеже някои банки също са инвестирали в такива книжа, съответно сега трябва те да отчитат тези загуби, които са натрупали, и тяхната стойност пада на борсата.

Проблемът е, че всички се страхуват да не би кризата да се разрасне и някоя голяма банка да фалира. В момента инвеститорите се страхуват да влагат пари на борсата и по-скоро задържат решенията. Така пазарът става неликвиден и се налага Федералният резерв и ЕЦБ  да осигуряват ликвидност на пазара, като отпускат повече средства, отколкото е нормално. Затова централните банки в САЩ, Европа, Япония и Австралия за една седмица направиха внушителни интервенции и наляха десетки милиарди долари и евро в банковата си система, за да поддържат нейната ликвидност. Това е първата координирана операция на банкерите в такива мащаби след атентатите в САЩ на 11 септември 2001-ва година.
"Проблемът е евентуален фалит на една банка да не повлече след себе си и другите, да се развие процесът на принципа на снежната топка, но според мен няма да стане такова нещо", смята Ангелов. Сериозните случаи са изключение и няма да се стигне до такава криза. Все пак този пазар, колкото и да е голям, е минимална част от американската икономика. След един месец никой няма да си спомня за това, увери икономистът Ангелов. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6576 |17.08.2007 Проверяват заведения из столичните паркове . 1| 5654 |16.08.2007 Джет рани турист в морето . 1| 6360 |16.08.2007 Балчик ще обучава кадри за туризма . 0| 6390 |16.08.2007 Туристите в Албена намаляват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads