Реклама / Ads
13| 5430 |13.12.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Standard&Poor’s смени от стабилна на отрицателна перспективата на България

.
Standard&Poor‘s потвърди кредитния рейтинг на България в дългосрочна чуждестранна и местна валута BBB/А-2, но ревизира перспективата на държавата от стабилна на отрицателна.
 

Като основна причина за отрицателната прогноза кредитната агенция изтъква „слабите перспективи пред растежа, в резултат от слабото вътрешно търсене, както и нестабилната политическа обстановка, които биха могли да препятстват осъществяването на необходимите структурни реформи".

В оценката си Standard&Poor‘s обръща специално внимание на политическата ситуация в страната.

Според кредитната агенция гражданските протести с искане за оставка на правителството биха могли при засилване на натиска да „затруднят провеждането на политики и да увеличат възможността за предсрочни избори".

В края на 2009-а Standard&Poor‘s ревизира перспективата си за България от отрицателна на стабилна.  

Тогава агенцията потвърди дългосрочният рейтинг на страната BBB и краткосрочният A-3. Той отразяваше мнението за агенцията за благоразумната фискална политика на правителството и ниския брутен дълг, стабилните перспективи за растеж в средносрочен план и членството на страната в ЕС.

Министерството на финансите счита, че основните опасения на Standard&Poor‘s са повлияни от нестабилната политическа ситуация в страната през отминаващата година. Агенцията оценява политическото развитие през 2013 г. като предизвикателство, отчитайки наличието на политическо напрежение в страната, както и необходимостта от засилване на дейността на институциите в областта на съдебната система и обществените поръчки, което всъщност съвпада с приоритетите на правителството.

Промяната в перспективата показва, че създаването на политическа нестабилност и незачитането на легитимни резултати от демократичния процес се отразява на оценките за страната.

В доклада на S&P се отбелязва още, че подобряването на политическия климат в страната би засилило действието на институциите и би повишило перспективите за растеж на българската икономика, което, от своя страна, ще повлияе благоприятно върху кредитния рейтинг на страната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6173 |29.06.2013 Чуждите бизнесмени уплашени от обстановката в България . 90| 7675 |26.02.2013 Емил Хърсев: Спокойно, държавата ни е стабилна финансово . 5| 6016 |30.11.2011 Трайков омайва бизнесмени в Лондон да инвестират у нас . 2| 5015 |01.04.2011 Хюбнер зове за стабилна администрация у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads