Реклама / Ads
13| 5587 |17.03.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Станишев и Борисов на едно мнениe за „Белене”

.
АЕЦ
След сутрешното изказване на премиера Бойко Борисов, че иска АЕЦ ”Белене” да бъде реализирана, се оказа, че по този начин той подкрепя предшественика си и лидер на опозицията Сергей Станишев.
 
Съпартиецът на Борисов и заместник-председател на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов изненада всички, като заяви, че не е сигурен, че “Белене” ще се строи.

Политиците и експертите трябва да гледат по-внимателно на проекта АЕЦ „Белене“, но оттук-нататък ще има големи реформи в ядрената енергетика. Това каза Валентин Николов по повод случилото се в японската ядрена централа “Фукушима 1”и добави, че вече не е толкова убеден, че „Белене“ ще се построи, предаде БГНЕС. Според Николов не е случайно, че вчера председателят на ЕК Жозе Барозу и еврокомисар Йотингер са казали, че ще има проверка на всички ядрени обекти.

При всички случаи ще има затягане на контрола и това ще рефлектира върху проекта АЕЦ „Белене“", коментира Валентин Николов. И отбеляза, че трябва да се гледат две неща в проекта – цена и сигурност. Ако постигнем и двете, няма проблем той да продължи, подчерта зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ. Предложен е проект за решение в Народното събрание, в който се казва, че правителството се ангажира да не отделя и един лев от бюджета за бъдещата централа, независимо на каква цена за строителството се споразумеят страните, съобщи Валентин Николов. И изненада журналистите с признанието, че няма да плаче, ако не се построи централа в Белене.

Запитан дали ще продължи да си кара колата, ако петролът достигне $200 за барел, народният представител от ГЕРБ отговори: „Ако се налага, ще трябва да я карам, но принципно България ще търси алтернативни източници на енергия“.
Лидерът на БСП и председател на ПГ на КБ Сергей Станишев заяви в Народното събрание, че България се нуждае от нова атомна електроцентрала, защото в следващите години престои извеждане от експлоатация на мощности от около 2 хил. мегавата и ние няма с какво да ги заместим.

Отказът от нова атомна централа обрича България не да изнася, а да внася ток, ако това се случи без компенсиращи действия, добави Станишев. Втора причина за твърдението – АЕЦ „Белене“ е от трето поколение и съвсем в началото на преговорите по проекта беше поставен въпросът за най-високи мерки за безопасност, каза той. На трето място, трагедията с атомната централа във Фукушима, Япония, без съмнение, предизвиква страх, шок и опасения у хората и върху тях много лесно се спекулира, в т.ч. с политически цели, смята Станишев. Като пример той даде отзивите от Германия. Не може европейският комисар по енергетиката Йотингер да се отмята от позицията, която е заявил ЕС, одобрил проекта АЕЦ „Белене“ с уверението, че отговаря на всички стандарти, обърна внимание червеният лидер. Да не се упражняват на гърба на България за пореден път – нека видят първо германските атомни електроцентрали, които са на по 30-40 години, на какви стандарти отговарят, пък тогава да обсъждаме темата за АЕЦ „Белене“, закани се дипломатично Станишев.

Разбира се, трябва много внимателно да се прегледа сигурността на всички действащи атомни електроцентрали, е неговото мнение. Но на този фон АЕЦ „Козлодуй“ е достатъчно модернизирана и е най-проверяваната централа в света през последните 10 г., посочи той. Трябва да сме пределно ясни и категорични, ако е възможно с национален консенсус, за развитието на ядрената ни енергетика в преговорите, призова Станишев. Това, което описвате като опасност за нас вече се е случило – при закриването на Първи до Четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй“, припомни той. Всички знаят, че те отговарят на международните стандарти, но това беше политическо условие в хода на преговорите за членството на България в ЕС, продължи той. Страната ни плати тази висока цена, не бива да допускаме още веднъж да се разхождат по гърба ни и да ни третират различно от другите държави – членки, категоричен е червеният лидер. Смятам, че трябва да се работи за национална позиция по този въпрос, за да не бъде България жертва за пореден път, посочи Станишев. Защото петролните запаси в света ще се изчерпят в един момент, а атомната енергия е най-евтина и екологично най-чиста, защото не изхвърля толкова вредни емисии, заключи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5195 |09.02.2011 Дори 7 млн.лв не са стръв за министрите на Борисов . 100| 9111 |09.02.2011 Р. Овчаров: Борисов плаши гаргите, но руската рулетка е опасна . 42| 5710 |21.01.2011 Борисов: Имаме 100% финансиране на "Набуко" . 22| 6162 |20.01.2011 С. Дянков: Реформите можеха да станат и преди, но не станаха, нали г-н Станишев?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads