Реклама / Ads
1| 6149 |04.04.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Стартира "Меденият фест" във Варна

.
„Българите ще бъдат здрави тогава, когато ядат мед. Консумацията на мед трябва да стане неизменна част от хранителната култура на българите, така както е било в далечното ни минало. Това каза „царят на пчеларите” в България Киро Киров от Царево по време на фестивала на меда, който бе открит във Варна.
 
На феста присъства и Даниела Челебиева, председател на общинската организация на Съюза на българските пчелари в Шумен, според която пчеларите и техните продукти трябва да бъдат насърчавани да произвеждат повече продукти.


Тя посочи, че пчелите имат огромна роля в природата, тъй като те опрашват растенията. „Пчелите са гаранти на екологията и плодородието и от тях също зависи до голяма степен биоразнообразието в природата”, категорична бе Челебиева.

На откриването присъства и Янко Янков председател на Регионалната структура на пчеларите във Варна. Той коментира тревожните данни за изчезването на пчелите в световен мащаб.

Според него в България и в частност Варна проблемът все още не е толкова сериозен. По негови наблюдения най-вероятната причина за измирането на пчелите е пръскането на някои растения с препарат, който силно занижава имунната система на пчелите, като посочи, че такива са били и резултатите от изследваните трупове на намерени мъртви пчели. Той не отхвърли възможността някои от растенията да са генно-модифицирани и това също да влияе лошо на пчелите. „Не мога да твърдя, че има такива вещества в почвата, обаче на всички на прави впечатление, че имаме царевица, която е прекалено много плодородна, късно зрееща, високи стъбла, а ние знаем каква царевица и пшеница имаше в България”, добави Янков и категорично заяви, че ако пчелите преминават през ГМО растения, то това неминуемо се отразява на меда, а оттам и на потребителите.

На българския пчелен мед са били правени изследвания, които са показали, че е на второ място в света по полезни вещества, каза Георги Гочев пчелар от Поморие. Родният мед е изключително наситен на минерали, витамини, ензими и т.н. като спокойно може да се каже, че той е уникален. Цената на меда в България е от 8 до 10 лева за килограм, в Европа едва ли би могло да се намери мед под 20 лв. за килограм.

По отношение на това кой е любимия мед на българите Гочев заяви, че всеки един пчелен продукт е предпочитан от българите, като вече изборът се обуславя от това дали човек го купува, за да си подслажда чая или с лечебна цел. Например, акациевият мед е много полезен за сърцето и сърдечно съдовата система, липовият мед е за гърлото, а мановият за имунната система. Магарешкият бодил пък се препоръчва за увеличаване на мъжката сила. Поморийският пчелар добави, че той лично има само 150 кошера и произвежда шест вида мед.

По отношение на програмите, финансирани от Европейския съюз, пчеларят заяви, че има тригодишни програми за закупуване на пчелни кошери и пчелни семейства, но сумите там са нищожни. В България има над 40 000 пчелари, а сумата, която се отпуска годишно, възлиза на 7 000 000, което е нищожно за нуждите на бранша. Освен това пчеларите първо трябва да намерят средства, които да инвестират, а едва след като дойдат на проверка от институциите се възвръща 60% от инвестицията направена от пчеларите.

Гочев добави, че от тази година пчеларите се облагат и с данъци, което не е било никога. Заради трудностите в професията младите пчелари стават и все по-малко, като по думи на пчеларя наскоро е имало събрание на съюза в София и хората под 40 години са се броили на пръсти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6232 |08.03.2011 Стартира надпреварата за изпълнител на АМ "Струма" . 6| 5871 |21.01.2011 Фалира голям хлебопроизводител от Варна . 0| 7404 |11.01.2011 С инвестиции от 100 млн.евро ЧЕЗ рехабилитера ТЕЦ "Варна" . 1| 5616 |03.01.2011 Стартира данъчната кампания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads