Реклама / Ads
0| 5685 |29.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Стартират кампания срещу трудовия терор в чужбина

.
Съвместна кампания , която да информира за трудовите права на сънародниците ни в Италия и Испания стартират България и Румъния. Новината оповести вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов на пресконференция по повод кампания срещу трудовата експлоатация.
 

По данни на вътрешното министерство 29 българи са станали жертва на трудова експлоатация през 2008 г. в страни от ЕС. През 2009 г. техният брой е 42.

Министърът уточни, че тези данни са на база на сигнали от наши сънародници. Това до голяма степен ги прави непълни. Според него жертвите на трудова експлоатация са далеч над тези цифри.

Забелязва се нарастване на трафика на хора с цел трудова експлоатация, коментира министър Цветанов.

"За първи път България реализира подобен проект с цел информация и превенция на трудовата експлоатация на хора. Най-важното е да има реална превенция", изтъкна той.

Над 150 000 българи работят в Испания, а в Италия - над 33 500. Румънците, работещи в Испания и Италия са над 2,5 милиона, коментира зам.-министърът на труда Красимир Попов.

В Испания има българска служба по трудови въпроси, която консултира сънародниците ни за техните трудови права.

Секторите, в които най-често се експлоатират българи и румънци са земеделие, строителство, туристически услуги.

В представянето на кампанията срещу тредовата експлоатация се включиха още американският посланик Джеймс Уорлик и холандският му колега Карел Ван Кестерен. Уорлик поздрави българското правителство за ангажираността по проблема трудова експлоатация на хора.

Трафикът на хора продължава да е проблем за България, подчерта американският дипломат и допълни:"Важно е гражданите да са информирани за опасностите".

През миналата година 650 българи са станали жертва на трудова експлоатация, отбеляза на свой ред посланик Ван Кестерен. Това е 28% от всички жертви на подобна експлоатация в Холандия.

Общата стойност на проекта, който се реализира с подкрепата на ЕК е, в размер на 377 072 евро.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4817 |09.07.2010 Трайков скочи срещу монопола на БТК . 1| 5249 |06.07.2010 Ройтерс: България скочи срещу енергозависимостта си от Русия . 0| 5128 |14.06.2010 Рестартират проектите за българските земеделци . 0| 5037 |08.06.2010 32 нови проекта стартират в земеделието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads