Реклама / Ads
34| 6252 |13.03.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

М. Стоянова: БНБ е виновна за КТБ, Искров да подаде оставка!

.
Депутат от ГЕРБ Менда Стоянова Източник: Булфото
Лицензът на банка КТБ е отнет в края на миналата година. Съдът трябваше да се произнесе, че банката е в несъстоятелност. Заведени са жалби. Изпаднали сме в безвремие. На банката й е отнет лиценза, а вътре има едни квестори за банка, на които мястото не им е там и правят неясни неща. БНБ няма защо повече да управлява банката, всъщност КТБ вече не е банка. А съдът отказа влизане на синдик.
 
Това каза Менда Стоянова от ГЕРБ пред бТВ и добави – за мен БНБ не си свърши работата.

На края на миналата година ние забранихме прехващанията, но активите на банката намаляват. Явно е, че квесторите са ги позволили. Квесторите са нарушили закона или е намерен начин той да бъде заобиколен, категорична е депутатката. Работата им е да опазят имуществото, а е видно, че това не се случва. Колкото повече имуществото намалява, толкова повече възможността за оздравяване на банката намалява.

Синдикът може да води отменителни искове с цел опазване на интереса на всички кредитори и държавата. Банката трябваше да бъде оздравена. Опазването на активите се прави за удовлетворяване на необезпечените кредитори, които имат сериозни активи в банката. Обезпечените вече си получиха париха, добави Стоянова. Половината от добрите кредити или 1 млрд. лева липсват, каза Стоянова.

Големите виновниците мога да ги изредя. Всеки път, когато изляза в ефир, искам оставката на Искров. Не съм съгласна с това той да поставя условия пред парламента. Той носи морална отговорност за това, което се случи с четвъртата банка в България. Дни преди банката да е поставен под запор, ръководството на БНБ е знаело какво ще се случи, категорична беше Стоянова.

Нели Кордовска, която е главен директор на управление "Банков надзор" и беше избрана за изпълняващ длъжността от Управителния съвет на БНБ, е имала влог, изтеглила го е преди да бъде оставена банката под особен надзор. Най-вероятно тя го е направила, благодарение на вътрешната информация, която е имала. Проверка доказва, че тя съвсем законно е изтеглила парите си. Има и много хора, които продължават да имат пари в КТБ и не са ги изтеглили.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5583 |19.10.2014 Искров, подай оставка! Вреден си! . 16| 5132 |11.11.2011 М. Стоянова:Бюджет 2012 гарантира стабилност . 2| 4896 |29.10.2010 И. Искров: Фискалният борд на СДС ще се осъществи трудно . 1| 4903 |15.03.2010 Менда Стоянова: Има страх, но няма нужда от паника

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads