Реклама / Ads
10| 6284 |29.01.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Стойнев за "Гълф Таймс": България очаква катарски втечнен газ

.
Драгомир Стойнев
България очаква да подпише споразумение с Катар за доставката на втечнен природен газ, както и катарски инвестиции за изграждането на голям терминал за такъв вид газ в Гърция. Той ще позволи да се диверсифицират доставките на "синьо гориво" за балканските страни.
 

"Обсъдихме тези въпроси с Катар и сме доволни от резултатите от разговорите с катарското ръководство", заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в интервю за излизащия в Доха вестник "Гълф Таймс", информира БТВ.

Той заяви, че предлаганият терминал за регазификация ще осигури "необходимата сигурност на доставките" на природен газ за България.
 

Ако Катар инвестира в терминала за ВПГ, емирството ще получи обширен пазар, тъй като много балкански страни, като Сърбия, Македония, Косово и Албания ще могат да се снабдяват с катарски газ, подчерта министър Стойнев. Той отбеляза, че в момента в Европа се изграждат интеконекторни връзки, които ще позволят на катарския газ да достигне дори до Прибалтийските страни.
 

България проявява интерес и от участие в проектите, свързани с провеждането на Световното първенство по футбол в Доха през 2022 г., заяви министърът на икономиката и енергетиката. Той също така е призовал Катар да открие директна въздушна линия между Доха и София. "В момента "Катар Еъруейз " лети до София, спирайки първо в Букурещ", уточни Стойнев.
 

Българският министър пристигна на посещение в богатото на природен газ емирство в Персийския залив. Той се срещна и разговаря с министър-председателя и вътрешен министър Шейх Абдула бин Насер бин Халифа ал-Тани. Двамата обсъдиха двустранните отношения и начините за тяхното подобряване, съобщава "Гълф Таймс". По-късно министър Стойнев се срещна и със своя катарски колега д-р Мохамед бин Салех ал-Сада.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5856 |20.11.2013 Стойнев: Данъчната политика в България няма да се променя . 21| 6201 |04.08.2013 Драгомир Стойнев: Енергетиката се нормализира . 25| 5811 |05.07.2013 Стойнев: Енергетиката е като стая с барут, в която човек държи запалка . 11| 6216 |17.06.2013 Министър Стойнев: Важно е да има стабилен кабинет заради инвеститорите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads